ZANIMLJIVOSTI

Da li je NASA uništila dokaze o postojanju života na Marsu?

Ilustracija

CDM.me

17.7.2018

Američka svemirska agencija NASA je, izgleda, lažno optužena da je uništila dokaze o postojanju živih organizama na Marsu. Uprkos brojnim izvještajima koji govore suprotno, NASA nije uništila ništa što bi moglo da bude relevantno. 

Izvještaj koji govori protiv NASA polazi od toga da su organski molekuli, važan gradivni materijal svakog živog bića, pronađeni jedino kada je svemirska posada sletjela na Mars nekoliko decenija ranije. 

Izvještaj pretpostavlja da razlog leži u tome što je NASA uništila te molekule tokom njihovog testiranja.

Život na Marsu? NASA je možda slučajno spalila dokaz o postojanju vanzemaljaca na crvenoj planeti i to prije 50 godina - navodi se u tekstu objavljenom u časopisu Geofizička istraživanja. 

Ne može se, međutim, tvrditi da je NASA uništila dokaze o postojanju života na Marsu. Ti organski molekuli jesu sastavni dio građe živih bića, ali ne i sam život, prenosi Independent.

Kontroverze u vezi sa živim bićima na Marsu pojavile su se zbog misije nazvane “Viking”, koja je namjeravala da istraži organski materijal na Crvenoj planeti, ali na kraju nije uspjela da ga pronađe. Istraživači su testirali opstanak života na Marsu, a njihovi rezultati su bili krajnje pesimistični. 

Također, navodi Independent, treba napraviti distinkciju između organskih gradivnih materijala i samog živog bića u cjelini. Do sada, NASA nigdje u svemiru nije uspjela da pronađe dokaz života, kao takvog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.