INOVACIJA

Najbogatiji čovjek na svijetu izveo probni let za turistička putovanja u svemir

Avaz.ba

19.7.2018

Kompanija vlasnika "Amazona" Džefa Bezosa (Jeff), "Blue Origin", izvršila je probni let rakete koja je nosila svemirsku kapsulu, namijenjenu za prijevoz turista.

Raketa "Novi pastir" poletjela je iz zapadnog Teksasa u SAD, a nakon što se kapsula odvojila od glavnog tijela rakete, dostigla je visinu od 119 kilometara, prenose agencije.

Putnik je bila lutka "Manekin Skajvoker" (manekin/engl. mannequin - lutka) nazvana prema čuvenom liku iz "Ratova zvijezda" Anakinu Skajvokeru.

Let je trajao 11 minuta i kapsula je sigurno sletjela na zemlju. Ovo je bio deveti probni let rakete kompanije "Blue Origin".

Kompanija bi tek trebala najaviti kada će početi letovi u svemir i koliko će koštati.

Bezosu je trenutno konkurencija Ričard Brenson (Richard Branson), vlasnik kompanije "Virgin galaktik", koja bi, prema najavama, trebalo ove godine poslati prve turiste u svemir. Za Brensonove letove prijavilo se oko 500 ljudi, a karta košta oko 250.000 dolara. 

Bezos je trenutno "težak" oko 150 milijardi dolara, kako navodi "Blumberg", dodajući da je njegovo bogatstvo premašuje bogatstvo osnivača "Microsofta" Bila Gejtsa za 55 milijardi dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.