Zašto je pronalazak vode na Marsu veoma bitan za ljudski rod?

Index.hr
25.07.2018 20:58

Svi svjetski mediji danas su objavili veliku vijest da je na Marsu otkriveno jezero vode u tekućem stanju.

Ono se nalazi na oko kilometar i pol ispod južne polarne ledene kape Crvenog planeta, a promjer mu je oko 20 kilometara. Otkriveno je pomoću instrumenta MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding), radara niske frekvencije na letjelici Mars Express Evropske svemirske agencije (ESA) koja oko Marsa kruži od 2003.

Prema radu objavljenom u uglednom časopisu Science podaci su prikupljani od maja 2012. do decembra 2015. Oni su pokazali da je refleksija radarskih signala u području Marsa koje se naziva Planum Australe (što na latinskom znači južna ravnica) značajno snažnija, odnosno da je svjetlija, što je uobičajeno za vodene površine.

Preduvjet za život

Otkriće vode važno je prije svega jer je ona u tekućem obliku jedan od preduvjeta za postojanje života negdje drugdje u svemiru budući da je temelj za funkcioniranje metabolizma živih organizama kakve poznajemo. A organizme s bitno drugačijom kemijom ni ne možemo tražiti jer ne znamo kako bi mogli izgledati i funkcionirati.

Znanstvenici stoga već decenijama tragaju za tekućom vodom na tijelima u Sunčevu sustavu i izvan njega. Na Marsu su ranije bili otkriveni tragovi erozije vode u tlu kao i tragovi mogućeg otapanja vode u ekvatorijalnim područjima tokom ljeta. Također se pretpostavljalo da bi tekuća voda mogla postojati negdje ispod Marsove površine, a osobito ispod njegovih polarnih ledenih kapa. No ovo je prvo otkriće postojanja tekuće vode i to u obliku trajnog velikog vodenog tijela. MARSIS nije uspio utvrditi dubinu jezera, međutim znanstvenici smatraju da je ona najmanje jedan metar.

"To vjerovatno nije jako veliko jezero", rekao je za BBC prof. Roberto Orosei iz Italijanskog nacionalnog instituta za astrofiziku.

"To naše otkriće čini pravim vodenim tijelom, jezerom koje nije samo neka voda koja se otapa između kamena i leda, kao što se to na Zemlji zbiva ispod nekih ledenjaka“, dodao je prof. Orosei.

NA VRH