LIFESTYLE

Ni u BiH ne postoji niko ko voli Golfove kao ovaj čovjek

Agencije

29.7.2018

Volkswagen Golf je vjerovatno najpopularniji automobil na našim prostorima, obožavan je iz raznih razloga, ali teško da ćete na Balkanu pronaći fanatika za Golfom kakav je Austrijanac Jozef Juza.

Ovaj odžačar u svojoj kolekciji ima čak 144 jedinice najprodavanijeg Volkswagenovog modela u historiji!

Juza u svojoj garaži ima Golfove svih vrsta i oblika, a među njima su i neki izuzetno rijetki poput Golfa sa kliznim vratima, za koji vjerovatno mnogo nisu ni znali da postoji.

"Kada sam prvi put sjeo u Golfa, imao sam osjećaj da je ovaj automobil napravljen samo za mene. Pozicija sjedenja, uživanje u vožnji, svakodnevna upotrebljivost, sve kako ja volim", rekao je Juza.

Juza je svoju kolekciju počeo da skuplja kao dio svog posla kada je vozio drugu generaciju modela Caddy.

Sada ima Cabrio za leto, GTI kada želi da se zabavi, Contry zimi, kako kaže ima pravog Golfa za svaku priliku.

Ipak, ono što ga je zaista podstaklo da napravi ovu kolekciju je Golf Mk1 sa spoilerom u obliku "lastinog repa" koji je dobio sredinom 90-ih.

Njegova kolekcija se nalazi u jednom skladištu na obodima Beča, a dopunjava je kao što većina ljudi danas nešto kupuje, preko interneta.

"Dovoljno je da samo na brzinu pogledam na internet i brzo nađem sjajno vozilo koje je praktično besplatno. Češće je transport skuplji od samog automobila", kaže ovaj Austrijanac.

Najstariji primerak Juzine kolekcije je Golf iz 1974. sa prednjim kiznim vratima, a u kolekciji ima i dva potpuno električna golfa, poznata kao CitySTROMer I i II, koji koriste gel-elektrolitne baterije.

Među najrjeđim primjercima koje ima u svojoj kolekciji je 71 Golf G60 Limited, koji je ručno napravljen od strane Volkswagen Motrorsporta.

Ova verzija ima 207 KS iz četvorocilindričnog agregata sa superpunjačem, a ima i Rallye Golf iz 1989. sa 181 KS.

kada su ga pitali koji mu je model najdraži, Juza je rekao:

"Izabrao bih celu kolekciju. Radije bih ostao bez svih nego da izaberem samo jedan", zaključio je Juza.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.