SUDBINA

Prije tri godine pucala je sebi u glavu iz puške, sad je dobila novo lice

Screenshot: National Geographic

Avaz.ba

15.8.2018

21-godišnjakinja cura koja je preživjela pokušaj samoubojstva postala je najmlađa osoba u SAD-u koja je podvrgnuta operaciji transplantacije lica, nakon tri godine rekonstruktivnih postupaka i više od 15 sati na operativnom stolu.

Kejt Stipfeld (Katie Stubblefield), čije će se novo lice naći na naslovnici septembra broja "National Geographica", još uvijek se oporavlja od operacije u maja 2017. godine, no tvrdi kako je zbog nje dobila "drugu šansu za život".

Nakon teškog prekida i niza zdravstvenih problema u kratkom vremenu, Katie se 2014. godine upucala bratovom puškom u lice, tokom posjeta njegovom domu u Tennesseeju. Njezin brat Robert rekao je za "National Geographic" kako je tad 18-godišnju sestru pronašao u krvi i "bez lica".

Sudeći prema izvještaju, metak je probio čelo, nos, sinuse i čeljust te joj ozbiljno oštetio oči. Hirurzi zaslužni za spašavanje njenog života u Memphisu pokušali su njezine rane na licu sakriti presađivanjem tkiva s stomaka, no u tome nisu uspjeli. U kliniku u Clevelandu stigla je "s praktički izloženim mozgom".

Dr. Brian Gatsman, specijalist koji je nadgledao njenu njegu u klinici, rekao je kako je metak izazvao i traumatsku ozljedu mozga te ozbiljno utjecao na njene hormone i razine natrija, kao i funkciju frontalnog režnja. Njegov tim od 15 specijalista pomogao je stvoriti joj nazalni prolaz, kao i sanirati joj lice te oblikovati čeljust titanom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.