UPOZORENJE

Opsjednutost roditelja mobitelima rezultira povećanim brojem utapanja djece

Fena

16.8.2018

Opsjednutost roditelja mobilnim telefonima dovela je do povećanog broja utapanja djece, upozorilo je Njemačko udruženje spasilaca. 

Iz ovog udruženja, koje je najveća volonterska organizacija za spašavanje u svijetu, upozorili su roditelje da ne koriste mobilne telefone dok su njihova djeca u vodi.

- Nedovoljan broj roditelja, baka i djedova se obazire na ovakva upozorenja - rekao je Ahim Vize (Achim Wiese), portparol udruženja.

- Doživljavamo svakodnevno da ljudi gledaju na bazene kao na vrtić te jednostavno ne obraćaju pažnju na svoju djecu - izjavio je Piter Harchajm (Peter Harzheim) iz Njemačke federacije nadzornika bazena.

Usljed porasta temperatura za vrijeme ljetnih mjeseci, mnogi Nijemci često odlaze na bazene, jezera i rijeke. Ove godine je došlo do utapanja više od 300 osoba, uključujući 20 djece ispod 15 godina.

Osim roditeljske nepažnje, stručnjaci također smatraju da i škole imaju veliku ulogu kad je u pitanju povećan broj utapanja djece, jer ne postoje obavezni časovi plivanja u nastavnom planu i programu zbog nedostatka pristupa bazenima te zbog manjka podrške vlasti ovakvom vidu tjelesnog odgoja, prenosi Xinhua.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.