MEDICINA

Naučnici izračunali brzinu smrti

Ilustracija

cdm.me

16.8.2018

- Uspjeli smo da gledamo smrt kako putuje po prvi put. Kreće se brzinom od 0,03 milimetra u minuti. Barem se tom brzinom kreće smrt u stanici- objavili su naučnici sa Univerziteta Stanford u studiji objavljenoj u časopisu "Science".

Dvojica sistemskih biologa Xianrui Čeng (Cheng) i Džejms Ferel (James Ferrell) otkrili su brzinu kojom umire jedna stanica. 

Ovo otkriće, koje može pokazati i kako stanice odumiru, koristit će pri daljem razvoju medicine. Naučnici će moći da "ohrabre" stanice raka da se ubiju ili spriječe odumiranje stanica kod pacijenata s Alchajmerom.


Proučavajući jajne stanice kod žaba Čeng i Ferel su izmjerili brzinu apoptoze ili "programirane smrti stanice". Radi se o mehanizmu kojim stanica aktivno pokreće vlastitu smrt kao sastavni dio fizioloških procesa ili kao odgovor na određena patološka stanja. Do apoptoze dovode brojni vanjski i unutarnji faktori.

Nekad stanica sama osjeti da je vrijeme da odustane, a ponekad je na samouništenje podstaknu talasi hemijske aktivnosti. Naučnici su zapravo izmjerili brzinu tih talasa.

Apoptoza, odnosno programirana smrt stanice, zapravo je mehanizam zaštite višestaničnog organizma od djelovanja štetnih uticaja iz okoline. U ljudskom se tijelu događa svakodnevno i pomažu mu tokom života. Na primjer, razdvajanje prstiju na rukama i nogama posljedica je apoptoze stanica.

Čovjek u prosjeku izgubi više od 50 milijardi stanica dnevno, a neispravni apoptozni procesi dovode do razvoja brojnih bolesti.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.