DRUŠTVENE MREŽE

Kako dobiti više lajkova na Instagramu

Važni su ugao, osvjetljenje i pozadina

Ilustracija

CDM

22.8.2018

Želite da vaša fotografija dobije lajk na Instagramu? Onda fotografirajte plažu, tirkizno more, bijeli pesak, lijepo servirano jelo ili svog psa.

Britanski naučnici su analizirali postove slavnih da bi ustanovili koji od njih dobivaju najviše lajkova. Ispostavilo se da najviše pažnje na Instagramu izazivaju postovi koji imaju veze sa hranom, odmorom, postignućima i kućnim ljubimcima.

Atraktivne slike s odmora dobivaju i po deset puta više lajkova nego one napravljene u kućnoj amtosferi ili fotografije na kojima su slavni željeli da poruče pratiocima šta čitaju. Fotografije sa kućnim ljubimcima mogu dobiti i duplo više lajkova nego one sa prijateljima.

Ljudi, bar sudeći prema ovom istraživanju, više vole postignuća nego selfije, pa su fotografije na crvenom tepihu, sa proslava ili dodjele nagrada dobile više lajkova nego selfiji. Korisnici Instagrama često postavljaju fotografije hrane. Ne bez razloga, jer one odlično prolaze.

Važni su i ugao, osvjetljenje, pozadina. Umjesto neutralnih pozadina, kakve vole mnogi korisnici, bolje su dinamične, pa se slikajte tako da se iza vidi pejzaž ili neki grad. Bitni su i uglovi ako slikate selfije, pa to radite odozgo. Vodite računa o svjetlu, jer previše svjetla učinit će da slika izgleda isprano, a zbog premalo osvjetljenja, fotografija će izgledati mračno i neatraktivno. Obratite pažnju i na kompoziciju, jer vaši pratioci cijene dobro osmišljene fotografije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.