FESTIVAL

Zavirite u australski Nimbin, svjetsku prijestonicu marihuane, mira i ljubavi

Smatra se za grad kontrakulture

Autobus Nimbin. Printscreen

CDM

28.8.2018

Ušuškano u dalekim brdima Reinbou regiona u jugoistočnoj Australiji, u dolini vulkanskog kamena i ostalih prirodnih čuda, nalazi se malo naselje sa zanimljivom reputacijom.


Ulica Alternativni put i informacioni centar pod nazivom Ambasada Konoplje, nalaze se u Nambinu, australskom gradiću od svega 1.500 stanovnika koji se decenijama smatra sredinom australske kontrakulture.

Očigledno je čak i na prvi pogled. Sam trenutak ulaska u Nimbin je kao da ste otputovali u vrijeme mira, ljubavi i mnogo, mnogo trave. Sa kanabis barom, brojnim prodavnicama trave i autobusima turista koji žele da kupe “posebne” kolačiće, Nimbin se osjeća vrlo važnim u ovom trenutku historije kada zemlje širom svijeta preduzimaju korake za legalizaciju marihuane. Nimbin je, međutim, bio ispred svog vremena.

Nekada farmersko naselje s mračnom budućnošću, Nimbin je dobio drugu šansu kada je izabran kao mjesto u kome će se održati Festival Akvarius 1973. godine. Akvarius je bio nedjeljno okupljanje studenata, umjetnika i hipija, koji su proslavljali održivost i kreativnost. Međutim, nakon završetka festivala, mnogi od ovih ljudi su odlučili da ostanu i žive u Nimbinu postavljajući osnovu za alternativnu životnu zajednicu. I naravno, zajedno sa ovim identitetom rame uz rame je došla i upotreba narkotika, koja je danas odgovorna za slavu Nimbina.


Možda se pitate kako Nimbin ostaje iznad zakona u zemlji koja još nije legalizirala rekreativnu upotrebu marihuane. Odgovor je jednostavan – ne ostaje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.