SVIJET Zmija duga 5,5 metara

Upozorenje u Poljskoj zbog odbjeglog pitona

Spasilačke ekipe su kasnije našle još jedan dio odbačene kože zmije

Piše: Avaz.ba

Foto: animalrescuepoland


Piton dug oko 5,5 metara već mjesecima slobodno gmiže Poljskom, tačnije kroz oblast južno od Varšave. Grandiozna zmija nazvana je Berta, a hvatanje uspijeva da izbjegne već duže od dva mjeseca.

Lov je počeo kada je organizaciju za spašavanje životinja - Animal rescue Poland dobila obavještenje da je pronađen dio zmijske košuljice duge nešto više od dva metra u blizini rijeke Vistula.

Spasilačke ekipe su kasnije našle još jedan dio odbačene kože zmije, veličine skoro pet metara, a u obimu je imala skoro 50 centimetara.

Stručnjaci su zaključili da je u pitanju indijski piton kog je u divljinu pustio neodgovorni uzgajivač. Lokalno stanovništvo je upozoreno da izbjegava šetnje pored Vistule dok traje potraga.

Vatrogasci su poslali brodove i dronove u potragu za ogromnim gmizavcem. Ali velika Berta je i dalje slobodna.

Indijski pitoni narastu i više od 6 metara, a mogu težiti čak do 90 kilograma. Na glavi imaju toplotne senzorne jame koje im omogućavaju da otkriju plijen poput glodara i ostalih sisara.

Imaju slab vid, ali zato vrlo razvijen njuh. Indijski pitoni ubijaju plijen ugrizom i gušenjem kontrakcijama tijela, a gutaju cijeli plijen.

NA VRH