ZANIMLJIVO

Vidite pauke u svojim domovina na svakom ćošku: Sezona parenja je počela

Postoje razni savjeti na internetu

Ilustracija

BBC

8.9.2018

Septembar je najgori mjesec za ljude koji se plaše pauka. Ovo doba zovemo "sezona pauka", a razlog je što im je počela sezona parenja, pa ih vidimo na svakom ćošku.

Adam Hart, entomolog s Univerziteta Gločesteru, za BBC je kazao kako većina pauka koje susrećemo, oko 80 posto njih, jesu mužjaci koji tragaju za ženkama koje se, opet, najviše vole smjestiti u naše domove.

- Ženke su one koje vidimo na paučini u našim domovima, najčešće oko ulaznih vrata i prozora, dok su mužjaci oni koji se šeću i traže partnera za parenje. Naravno, naši domovi idealno su okruženje za njihovo parenje - izjavio je prof. Hart.

Postoje razni načini "borbe" protiv pauka, uključujući stavljanje kestena u ćoškove sobe ili prskanje ulja peperminta po unutrašnjosti naših soba.

Ipak, profesor Hart nas savjetuje da ne vjerujemo ovim mitovima i da koristimo jednostavan i logičan način - redovno da čistimo dom i da držimo vrata i prozore zatvorenima.

- Ukoliko ima mjesta koja dugo nismo počistili ili neka hrpa odjeće, pauci će to vidjeti kao idealno mjesto za njihovo skrovište. Ipak, moramo biti svjesni da će poneki pauk uvijek naći način kako da uđe u naš dom - rekao je Hart.

U svakom slučaju za sve one koji su plašljivi po pitanju pauka napominjemo da se sezona koja je počela u prvoj sedmici završava u prvoj sedmici oktobra. Broj pauka opada jer većina njih odlazi da prespava zimu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.