SUDBINA

Turbulentan život: Dostojevski je volio Mariju, ženu svog druga robijaša, a bio je i s prostitutkama

Veliko ime u književnosti ostavio je ruski pisac za kojeg se priča da je imao nadrealni talent

Wikipedia

Avaz.ba

10.9.2018

Fjodor Mihajlovič Dostojevski rođen je u Moskvi 11. novembra 1821. godine. Ovaj najutjecajniji pisac ruske književnosti patio je od epilepsije, ali je imao i psihotične epizode zahvaljujući genetici oba roditelja.

Majku je izgubio još u ranoj mladosti, a požuda za ženama pratila ga je tokom cijelog života.

Naime, pisac je imao aktivan seksualni život i u sedmoj deceniji. Preferirao je mlađe djevojke, a nisu mu bile strane ni devijantne i nastrane orijentacije seksualnog tipa.

Dostojevski se opredjeljuje da bude pisac u 25. godini, ali biva uhapšen zbog revolucionarnih zavjera i osuđen na smrt. Bio je progonjen u Sibir, gdje je proveo 10 godina. Tamo se oženio udovicom svog prijatelja Marijom, ali ona umire nakon sedam godina braka.

Fjodor nastavlja ljubavnu aferu sa Anom Suslovom, ali ga ona ostavlja te se on drugi put opredjeljuje za brak u svojoj 45. godini sa znatno mlađom Anom Grigorijevom. 

Ana nije znala s početka muževljeve nastranosti te se vremenom adaptirala na njegov nasilan način vođenja ljubavi koji ga je jedino zadovoljavao.

Pisac je često viđen gost i na organiziranim orgijama, a i prostitutkama je bio važan klijent.

Dostojevski je veoma rano potisnuo svoj lični život posvetivši se intelektualnom stvaralaštvu. Iza sebe ostavio je mnogo djela, a posljednje djelo mu je "Braća Karamazov".

Legenda kaže da je za života ostavio kockarski dug te je u jednoj kockarnici do prije nekoliko godina stajala tabla s natpisom da je Dostojevski ostao dužan oko 240.000 eura. Taj "dug" isplatio je vlasnik Čelzija Roman Abramovič, njegov veliki poštovalac, i rekao:

- Dostojevski nikome nije ostao dužan, skinite tu sramotu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.