NESTALO BLAGO

Ilija Mamić tvrdi da zna lokacije na kojima je zakopano zlato koje su ustaše za vrijeme NDH opljačkale od svojih žrtava

Traži naknadu od 10%

Ilustracija

Srna

11.9.2018

Hrvat Ilija Mamić tvrdi da zna sve lokacije na kojima je zakopano zlato koje su ustaše za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske opljačkale od svojih žrtava. 

Mamić je krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća posjetio rodbinu u Australiji, gdje mu je Frane Zagorac, nekadašnji tjelohranitelj ustaškog poglavnika Ante Pavelića, otkrio mjesta na kojima je oteto zlato skriveno.

Mamić tvrdi da je zlato s nekih od lokacija koje je otkrio, nakon toga, odneseno.

On je za vrijeme Jugoslavije agentima Službe državne bezbjednosti otkrio lokaciju u Palmotićevoj ulici, gdje je zlato potom pronađeno.

Ali Mamić nije otkrio da zna i lokacije u Sloveniji, kuda su ustaše bježale na kraju rata.

- O svemu što znam govorio sam pred Županijskim državnim tužilaštvom, ali od juna do danas niko mi se od njih nije obratio. Nudio sam informaciju i slovenskoj policiji u Murskoj Suboti, ali niko me ne shvata ozbiljno - tvrdi on za hrvatske medije.

Mamić navodi da je prije pet godina jednu lokaciju otkrio visokopozicioniranom pripadniku Katoličke crkve te da je zlato pronađeno u oltaru jedne kapele nedaleko od Šentilja. 

Kako mu se nakon tog dana niko više nije javljao, odlučio je da ponovo posjeti to mjesto. Tada je, kako kaže, shvatio da su svećenici odnijeli zlato.

- Kamen oko oltara bio je izmijenjen. Tamošnji svećenik tvrdi da su ga zbog dotrajalosti morali zamijeniti, a ja znam da su sigurno izvadili poluge, kutije ili šta je već bilo pod oltarom - navodi Mamić. 

On traži da mu se za sve što otkrije isplati naknada, koja prema zakonu iznosi deset posto.

Predsjednik Jevrejske općine Zagreb Ognjen Kraus potvrdio je "Slobodnoj Dalmaciji" da se jedno vrijeme zaista radilo na rješavanju ovog problema, ali da je sada sve obustavljeno.

Ustaške vlasti odnijele su sa sobom, nakon sloma Nezavisne Države Hrvatske, mnogobrojno zlato i druge vrijednosti koje su oteli od Srba, Jevreja, Roma i pripadnika antifašističkog pokreta. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.