ZANIMLJIVO

Milionski vrijedna kuća Harija Potera još na prodaju

Jedno od najočuvanijih srednjovjekovnih zdanja nalazi se u engleskom mjestu Lavenham

BBC Screenshot

Fosmedia.me

24.9.2018

Kuća iz 14. stoljeća u engleskom mjestu Lavenham, okrug Safok, gdje je navodno rođen slavni čarobnjak Hari Poter (Harry Potter), junak knjiga Džoane Rouling (Joanne Rowling), i dalje je na prodaju godinu otkad je objavljen oglas.

To staro zdanje opisano je u knjizi "Hari Poter i Relikvije smrti: Prvi dio" kao mjesto gdje je Lord Voldemort ubio roditelje čarobnjaka, prenijela je britanska televizijska mreža BBC na svojoj stranici.

Kuća je na prodaju od prošle godine s cijenom od skoro 1,1 milion eura. Agent za nekretnine rekao je da kuća još nije našla pravog kupca.

Jedna od najočuvanijih srednjovjekovnih kuća u tom dijelu zemlje pojavljuje se i u filmovima o Hariju Poteru.

Zdanje je nekada pripadalo porodici De Ver (De Vere), koja je u srednjem vijeku bila druga najbogatija porodica u Engleskoj, poslije kralja.

Kuća je zadržala karakteristike tog perioda, kao što su drvene konstrukcije, kamin, zidne slike i spiralno stepenište rukom uklesanim ukrasima na ciglama.

Knjige o Hariju Poteru doživjele su planetarni uspjeh s više od 45 miliona prodatih primjeraka širom svijeta. Ekranizacija romana doživjela je, također, rekord s više od sedam milijardi dolara zarade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.