DESTINACIJE

Grad Pabla Pikasa, gdje sunce uvijek grije

Grad pun znamenitosti i kulturno-historijskih ostataka

Piše: F. MUSTAFIĆ

24.9.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Malaga je sve osim tipičnog primorskog grada na obali Sredozemnog mora. Njegovi stanovnici se danas hvale kako su tu rođeni slavni Pablo Pikaso (Picasso) te holivudski glumac Antonio Banderas, a osim ove činjenice, grad je pun znamenitosti, kulturno-historijskih ostataka. Pravo je mjesto za istinsko uživanje pored mora.

Morski plodovi

Malagu su osnovali Feničani. Zanimljivo je da je bila jedan od prvih španskih gradova koje su u 8. stoljeću zauzeli Arapi, gdje su se i najduže zadržali, kada je u pitanju Pirinejski otok.

Osim ovih historijskih činjenica, turiste danas ipak najviše privlače plaže na obali Costa del Sol (Obala sunca), što je i drugi naziv za ovaj mediteranski grad.

Malaga je po broju stanovnika peti grad u čitavoj Španiji, dio je Andaluzije, najjužnije španske regije i njen veliki značaj se ogleda u tome što se nalazi na turistički najrazvijenijoj obali Španije. Obale su joj poznate po velikom broju sunčanih dana.

Široke avenije, drvoredi visokih palmi uz more, impresivne uličice... U Malagi se na svakom koraku mogu vidjeti uređeni vrtovi i veliki broj fontana.

Osim što je poznata po velikom broju festivala, mnogi je pamte i kao mjesto koje obiluje raznovrsnim gastronomskim specijalitetima, mada su mediteranska kuhinja i morski plodovi ono po čemu se izdvaja.

Flamenko i korida

Riba spremljena na različite načine je ono što je zaštitni znak hrane u Malagi, a “peskaito frito” nešto što nikako ne treba propustiti. To su komadi sitnije ribe, pržene na žaru, koja se služi s nekim od hladnih domaćih vina. Poznat je i specijalitet od krompira “La Papa”, koji nije izvorno španski, ali je veoma popularan u ovom gradu. Turisti ga redovno traže, a mnogi se iznenade kada im lokalci priznaju da nije u pitanju domaći proizvod.

Ipak, prva asocijacija mnogim našim ljudima kada im se spomene Malaga, je istoimeni i vrlo uspješni španski nogometni klub.

Andaluzija je zemlja flamenka, koride, tapasa, pa se posjetiocima savjetuje da ne propuste posjetiti neki od flamenko klubova.

Malaga nije tipičan primorski grad koji živi samo ljeti kada je najviše turista. Iako ima divnu plažu, a tokom ljeta je ona i glavno mjesto onih koji ovdje dođu baš na odmor, može se naći mnoštvo zanimljivosti koje ima svaki turistički centar.

Historijski dio grada je splet pješačkih ulica gdje nema saobraćaja, na trgovima su smješteni barovi te mnoge ljetne bašte.

U Malagu se isplati doći i tokom zimskih mjeseci. Uz mnoštvo palmi, tropskog rastinja i ugodnih temperatura, zima se teško može i osjetiti. Ukoliko ste ljubitelji vina, onda se definitivno već sada uputite u ovaj španski mediteranski grad.   

Muzej slavnog umjetnika

Čuveni i nadaleko poznati Pikasov muzej nalazi se u centralnoj zoni grada, nedaleko od katedrale. Sadrži kompletan skup dijela iz različitih slikarskih faza ovog slavnog umjetnika. Ovaj muzej je jedan od najposjećenijih atrakcija u gradu. Stalnu postavku čine djela koja su u ovu svrhu dali njegova supruga i unuk. Okružen je ulicama za šetanje, gdje nema saobraćaja, a u blizini je i manji gradski trg.

Mjesto za bogate

Malo je onih koji znaju da je Malaga u 19. stoljeću bila veoma popularna kao zimska destinacija bogatih ljudi. A, sve to zahvaljujući pričama o njenoj eleganciji i sofisticiranom duhu Mediterana koji je ovdje posebno prisutan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.