REVOLUCIONARNO

Zlatno otkriće: Krvna pretraga otkriva deset vrsta raka u ranoj fazi

Test nazvan tekuća biopsija pokazuje znakove karcinoma otkrivanjem sićušnih dijelova DNK koje ćelije karcinoma ispuštaju u krv

Ilustracija

Index.hr

25.9.2018

Krvna pretraga nazvana tekuća biopsija može otkriti deset vrsta raka u ranoj fazi, objavili su naučnici.

Krvna pretraga za otkrivanje deset vrsta raka mogla bi ubuduće pomoći naučnicima da ih otkriju prije nego što pacijenti pokažu simptome, objavili su naučnici na najvećem okupljanju onkologa na svijetu.

Test nazvan tekuća biopsija pokazuje znakove raka otkrivanjem sićušnih dijelova DNK koje ćelije raka ispuštaju u krv. Test je imao veoma dobre rezultate kod raka jajnika i gušterače, iako je otkriven samo mali broj bolesti, piše "Guardian". Naučnici  se nadaju da će test postati dio univerzalnog postupka pregleda kojim doktori mogu otkriti rak kod pacijenata.

- Ovo bi mogao biti sveti gral istraživanja raka - otkrivanje teško izlječivih bolesti u ranoj fazi kada su lakše izlječive - izjavio je Erik Klajn (Eric Klein), glavni autor studije sa instituta za rak "Taussig" u Klivlendu, i dodao da se  nada se da će ovaj test spasiti mnoge živote.

Istraživanje, u kojem su učestvovali i naučnici sa Univerziteta Stanford, predstavljeno je na konferenciji Američkog društva kliničke onkologije (ASCO) u Čikagu.

Sajmon Stivens (Simon Stevens) iz britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS) izjavio je da bi nove tehnike poput ovog testa mogle dovesti do "ogromne stope preživljavanja pacijenata te dramatično povećati produktivnost medicinske prakse".  

Naučnici su istražili slučajeve više od 1.600 ljudi, od kojih 749 nije imalo rak za vrijeme istraživanja, a 878 imalo je postavljenu dijagnozu bolesti. Test je bio najtačniji u dijagnosticiranju raka gušterače, jajnika, jetre i žučnog mjehura. Bolesti su pronađene u 4 od 5 oboljelih.

Test je s nešto manjom tačnošću otkrio limfom i miom, u 77 i 73 posto slučajeva, a rak debelog crijeva otkriven je u 2 od tri pacijenta. Rak pluća otkriven je kod 59 posto pacijenata, a rak glave i vrata u 56 posto pacijenata.

Naučnici su izjavili da su njihovi rezultati "obećavajući u upotrebi krvnih pretraga za otkrivanje raka, ali potreban je daljnji klinički razvoj". 

U studiji je u 90 posto slučajeva tačno otkriven rak jajnika, mada je uzorak bio malen – samo deset osoba. Na uzorku od 28 oboljelih od kolorektalnog raka test je bio uspješan u 66 posto slučajeva. Naučnici žele razviti test koji bi se mogao primjenjivati na svim ljudima bez obzira na historiju bolesti.

Još nam treba nekoliko koraka i više istraživanja, ali test bismo mogli primijeniti i kod prevencije, naprimjer kod starijih od 40 godina, kako bi otkrio pokazuju li rane znakove raka - rekao je Klajn.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.