ISTRAŽIVANJE Pilule, kondomi ili ipak radije prekinuti snošaj

Globalna analiza kontracepcije: Crnogorci ne koriste kondome

Avaz.ba
26.09.2018 12:36

Pilule, kondomi ili ipak radije prekinuti snošaj – koja se sredstva za kontracepciju koriste u svijetu?

Povodom  26. septembra, Svjetskog dana kontracepcije, „Unternehmen Gedeon Richter“ dao je globalnu analizu kontracepcije.

Dok je sterilizacija žena na svjetskom nivou kontracepcijski metod broj jedan, žene u Africi daju prednost tromjesečnoj injekciji. Također, prekinuti snošaj je vrlo raširen, prije svega u jugoistočnoj Evropi.

Najveći stepen kontracepcije je u Velikoj Britaniji, gdje 92,6 posto žena između 16 i 49 godina koje se nalaze u čvrstoj vezi koriste kontracepciju, slijedi Danska (91,7 posto) i Norveška (88,5 posto), a u Njemačkoj je 87 posto. Na začelju je Crna Gora, na mjestu 154 sa 23,1 posto, ako se kao veliki svjetski regioni između sebe uporede onda Latinska Amerika i Karibi sa 69,7 posto imaju najvišu stopu kontracepcije. Srednju poziciju zauzela je Evropa 68,7 posto, Sjeverna Amerika 65,7 posto i Azija 62,1 posto. Na afričkom kontinentu kontracepciju koristi samo 30,6 posto žena u čvrstim vezama. Ova kvota u Južnom Sudanu leži na samo 4 posto.

Dok su u Njemačkoj pilule (35 posto) i kondomi (29 posto) najčešće korišteni na svjetskom nivou, najćešće upotrebljivano sredstvo je sterilizacija žena. Samo 16 posto ženskog stanovništva svijeta koriste tu metodu.

Na mjestima dva i tri naslazi se kao treće omiljeno sredstvo - pilule 8,9 posto i kondomi 6,9 posto. U Aziji, Latinskoj Americi i Sjevernoj Americi sterilizacija je omiljeni metod kontracepcije. Njaveći stepen raširenosti u Evropi ima Norveška sa samo 7 posto. Spirale i tromjesečna injekcija u svjetskim okvirima su na mjestu broj četiri (5,5 posto tj. na petom mjestu 4,4 posto). Spiralu najčešće koriste žene u S. Koreji. Razlog - kondomi su ovoj zemlji rijetkost, a pilule su dozvoljene tek kad djevojke napune 19 godina.

Prekinuti snošaj u pojedinim zemljama i dalje se primjenjuje, u Albaniji 57,9, Hrvatska 47,6, Srbija 35,0 posto. Kondom kao jedno od dvije opcije zaštite za muškarce u svjetskoj usporedbi zemalja najveću primjenu ima u Bocvani 47,7 posto. Na mjestu 2 i 3 su Grča (33,9 posto) i Njemačka 29 posto.

Sterilizacija muškaraca je prije svega raširena u Kanadi 22,0 posto, Novom Zelandu 19,5 i Velikoj Britaniji 17,6 posto.

NA VRH