RITUAL

Ljubavna čarolija stara gotovo 1.300 godina djelimično dešifrirana

Misterija koja se nadvila nad ovim papirusom postaje sve dublja, pogotovo što niko ne zna kako je došla na Univerzitet Makuari u Australiji

Ilustracija

CDM

28.9.2018

Naučnici su na drevnom egipatskom papirusu, na kojem su prikazana stvorenja koja liče na ptice, izgleda dešifrirali "ljubavnu čaroliju" staru oko 1.300 godina.

- Najupadljivija karakteristika papirusa je njena slika - rekao je dr. Korši Doso (Korshi Dosoo) iz Univerziteta "Julius Maximilian" iz Vuerzburga u Njemačkoj, koji je objavio pronalazak u časopisu "Journal of Coptic Studies".

Papirus koji je pronašao, a koji datira iz hrišćanskog perioda historije Egipta, prikazuje sliku dva krilata stvorenja – jedna sa kljunom u ustima druge, a povezani su, kako se navodi, nečim što bi mogao da bude lanac, veza ili možda muški spolni organ, a na prednjoj strani tijela se nalaze perje ili vaga.

Sa stanovišta posmatrača, možemo da kažemo da je slika možda poboljšala djelotvorni aspekt magije, klijent bi mogao da pomisli da je čudan crtež impresivan dodatak ukupnoj atmosferi i utisku koji je stvorio sam ritual - dodao je Doso. 

On pretpostavlja da su sitne razlike u pojavama bića mogle da ukazuju na spolne razlike kod muškaraca sa lijeve i ženske sa desne strane. Oko ovog crteža nalazi se čarolija na koptskom, egipatskom jeziku koji je napisan pomoću grčke abecede.

Doso navodi da se najvjerovatnije čarolija koristila prilikom neuzvraćene ljubavi ili čak da "raspetlja ljubavne trouglove".

Tekst je, nažalost, preživio samo u fragmentima, a koji glase: "Pozivam vas … ko je Hrist, bog Izraelov …", a zatim slijede riječi: "Riješit će se … svako Adamovo dijete …", a što se odnosi na prvog čovjeka na zemlji koji je živio s Evom u Edenskom vrtu.

 - Hrišćanski književni tekstovi iz Egipta koji pominju ljubavne čarolije često podrazumijevaju da problem nije što žena ne voli čovjeka, već da on nema pristup njoj, jer je ona ili mlada neudata djevojka koju štiti porodica, ili je već udata za nekog drugog - objašnjava ovaj naučnik.

Misterija koja se nadvila nad ovim papirusom postaje sve dublja, pogotovo što niko ne zna kako se ona našla na Univerzitetu Makuari u Australiji. Naime, na Univerzitetu je smješteno oko 900 dokumenta i papira, od kojih svi imaju dokumentaciju o svom porijeklu osim ove drevne "ljubavne čarolije".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.