TEHNOLOGIJA

Evo do kada Bil Gejts nije djeci dao koristiti pametne telefone i zbog čega

Često postavljamo vremenske granice nakon kojih nema korištenja tehnologije, rekao je osnivač Microsofta

Arhiv

Index.hr

1.10.2018

Bil Gejts (Bill Gates) poprilično je strog kad su u pitanju djeca i njihovo korištenje tehnologije. U nedavnom intervjuu za "The Mirror" otkrio je kako njegova djeca nisu smjela imati mobitel do 14. godine.

- Često postavljamo vremenske granice nakon kojih nema korištenja tehnologije, a u njihovim slučajevima to im pomaže da idu spavati u razumno vrijeme - rekao je. 

Dodao je kako njegova djeca ne smiju koristiti mobitele za stolom, no mogu ih koristiti za zadaću i učenje.

Njegova djeca Dženifer Katarin (Jennifer Katharine, 22), Rori Džon (Rory John, 19) i Fibi Adele (Phoebe, 16) iznad su granice za posjedovanje pametnog telefona, ali i dalje ne smiju imati Appleove proizvode - zahvaljujući Gejtsovom dugogodišnjem rivalstvu sa Stivom Jobsom (Steve).

I dok se njegove roditeljske odluke nekima čine oštre, istraživanje iz 2016. godine "Djeca i tehnologija: Evolucija današnje tehnologije" pokazalo je kako je prosječna dob kad dijete dobije pametni telefon sad 10,3 godine.

- Mislim da će ta granica pasti još niže, jer roditelji su umorni od davanja svojih pametnih telefona djeci - kaže za ''New York Times'' Stejsi Debruf (Stacy DeBroff) iz marketinške firme ''Influence Central''.

Džejms Štajer (James P. Steyer), direktor neprofitne organizacije ''Common Sense Media'', koja pregledava sadržaj i produkte za porodice, rekao je kako i on ima jedno strogo pravilo kad je riječ o mobitelima. 

- Dobiju ga kad krenu u srednju školu i samo kad su dokazali da se mogu kontrolirati - rekao je Štajer te dodao kako nema magičnog broja. 

"Ne postoje dva ista djeteta, nema magičnog broja. Broj godina djeteta nije bitan kao njegova odgovornost ili razina zrelosti", kaže.

PBS Parents napravio je listu pitanja koja bi roditelji trebali postaviti sebi prije nego djeci kupe prvi mobitel:



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.