ZANIMLJIVO

Titanik se raspada, možda je ovo zadnja šansa da ga vidite

Index.hr

6.10.2018

Dubokomorske bakterije brzo proždiru Titanik i pretpostavlja se da će biti očuvan kao olupina još samo 20 godina. Jedna firma nudi ulaznice za jednu od posljednjih posjeta i posljednjih prilika da se izmjeri razmjer propadanja legendarnog Titanika, piše BBC.

San jedne djevojčice

Priča započinje s Renatom Rojas, koja je još kao djevojčica s ocem išla roniti u more. Kad je imala samo pet godina, ronila je s ocem koji joj je skrenuo pažnju na potopljenu olupinu aviona – i u tom je trenutku otkrila vječnu ljubav prema moru. Uskoro, u 2019. godini, nakon što je cijeli život ronila i štedjela, Rojas će ispuniti svoj najveći san i posjetiti olupinu Titanika.

A ovo joj je zaista možda i posljednja prilika da taj san ostvari jer bakterije koje uzrokuju biološku koroziju te potpomažu pojavljivanje hrđe ubrzano proždiru Titanik. Stručnjaci pretpostavljaju da će olupina opstati još samo dvadesetak godina, što znači da će Rojas, zajedno sa svojim saputnicima i grupom stručnjaka, biti prvi posjetitelj olupini od 2005. godine, ali će se vjerovatno ubrajati i među zadnje posjetioce olupini Titanika.

Ova je ekspedicija dakako komercijalna, ali ima i naučnu svrhu. Putnici će pomagati naučnicima i koristiti 3D modeliranje kako bi analizirali i očuvali Titanik za buduće generacije.

Zašto olupina propada

Titanik leži pod morem od 1912. godine i otad ga proždiru bakterije, ostavljajući za sobom krhke formacije hrđe koje sliče na inje. Kad je istraživač Robert Balard (Ballard) sa svojom ekipom otkrio brod 1985. godine, to je „inje od hrđe“ već dominiralo cijelom olupinom. Bakterije dnevno konzumiraju oko 180 kilograma broda, zbog čega naučnici pretpostavljaju da više nema mnogo vremena za istraživanje ili posjetu olupini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.