ZANIMLJIVE DESTINACIJE

Bern - grad fontana i medvjeda

Možda najznamenitija građevina u starom dijelu grada je raskošni srednjovjekovni sat - toranj sa pokretnim lutkama koje zvone

Screenshot

Piše: Fuad MUSTAFIĆ

13.10.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Smješten na obalama rijeke Are, Bern je još od 1848. godine savezni švicarski glavni grad. Četvrti je po veličini, poslije Ciriha, Ženeve i Bazela. To je mjesto svih većih političkih i kulturnih dešavanja. Već godinama je u vrhu svjetskih gradova po kvalitetu života. Nalazi se u centralnom dijelu Švicarske, jednako udaljen od Njemačke, Francuske i Italije.  

Švicarski Nijemci čine tradicionalno stanovništvo, a i njemački jezik je zvanični.

Mitsko čudovište

Ono što posjetiocima zaokupira pažnju prilikom posjete ovom gradu jeste da prijestonica Švicarske u centralnom dijelu nema nijednog stabla, drvoreda, parka, a okružuju je brda prekrivena šumom. Zato ima na stotine fontana. One su jedinstvene, impozantne, nesvakidašnje... Jedna od najposjećenijih je fontana čovjekolikog mitskog čudovišta Ogara, a nalazi se na Trgu Kronhaus u centru grada.

Historijsko središte grada čine većinom izvanredno sačuvane srednjovjekovne građevine. Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) prepoznala ih je 1983. godine i uvrstila među svjetsku baštinu kao divan primjer nedirnutog srednjovjekovnog središta i izvrstan primjer moderne gradnje koja se uklopila u srednjovjekovne okvire.

Od kulturno-historijskih znamenitosti, valja spomenuti najvišu švicarsku katedralu “Munster”, visoku 100 metara, i gradsku vijećnicu, obje iz 15. stoljeća. Možda najznamenitija građevina u starom dijelu gradu je raskošni srednjovjekovni sat - toranj sa pokretnim lutkama koje zvone “Zytglogge”, što u prijevodu znači "Vremensko zvono".

Bistra rijeka

U Bernu je u 16. stoljeću izgrađena medvjeđa jama, ograđeni vrt u kojem se čuvaju medvjedi na istočnoj ivici starog grada, koja je poznata i kao turistička atrakcija, a danas je dio gradskog zoološkog vrta.

Brdo iznad grada visoko je 540 metara. Prekriveno drevnim kućama sa žarkocrvenim krovovima, s njega se pruža nezaboravan pogled na stari Bern, opasan bistrom rijekom, koja je nadaleko poznata po blistavoj ljepoti. Na njenim obalama često se mogu vidjeti i kupači, kojih, uprkos često hladnom vremenu, uvijek ima.

Stari i novi dio grada povezani su sa pet mostova i jednim vijaduktom. Nigdje na svijetu ne postoji mjesto ili grad koji više veliča medvjede od Berna. Silueta ove šumske životinje je na gradskoj zastavi, fasade brojnih kuća ukrašene su njenom glavom, a na nekoliko mjesta postavljen je i spomenik ovoj životinji.

Legenda kaže da je davne 1191. Berthold V, vojvoda od Zeringena, u pratnji dvorske svite, krenuo jednog dana u lov. Prije polaska, vjernim podanicima obećao je da će od mjesta, zapravo obične vojne kasarne, osnovati grad i da će mu ime dati po životinji koju bude prvu ulovio. Tako je vojvoda ubio medvjeda i ispunio obećanje.

Vrt ruža ili “Rosengarten” također je zanimljivo mjesto. To je staro groblje iznad starog grada, koji je 1913. godine pretvoren u vidikovac i park.

Ajnštajnova soba

Bern je poznat po muzejima. Nedaleko od gradske sahat-kule iznad jednog ulaza piše “Ajnštajnhaus”. Jedna radna soba smješena na prvom spratu ove kule bila je prostorija ovog velikog naučnika.

U Bernu je boravio kao predavač Velikog bernskog univerziteta, a domaćini tvrde da je za vrijeme tog perioda došao do čuvene teorije relativiteta.

Sahat-kula i figurice

Jedan od simbola grada je i Kula, sagrađena u 15. stoljeću. Časovnik se oglašava svakog sata, a propraćen je pojavljivanjem malih figura medvjeda i kralja. Ovaj sat, inače, pokazuje vrijeme, datum, mjesec, ali i aktuelni horoskopski znak, kao i Mjesečevu mijenu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.