HRVATSKA

Titova vila postaje hotel, traži se 8,4 miliona maraka

Radi se o kompleksu s vilom, hangarom, jedriličarskim klubom i potkopom ukupne površine od skoro 80.000 kvadratnih metara

Tito redovno boravio u ovoj rezidenciji

Avaz.ba

13.10.2018

Vlada Hrvatske odlučila je da putem javnog konkursa proda tzv. Češku vilu na otoku Visu, za šta će početna cijena biti 32,1 milion kuna. Radi se o prostoru kasarne bivše Jugoslavenske narodne armije na Visu. Ministar državne imovine Goran Marić nada se da će biti zainteresiranih kupaca te procjenjuje da bi investicija u hotel više kategorije mogla biti oko 100 miliona kuna. 

Gordijev čvor

Ministar državne imovine potvrđuje da očekuje da u toj nekretnini u budućnosti bude hotel više kategorije. Probleme bi, međutim, mogli predstavljati Česi, a kako ovih dana Ambasada Češke ne protestira, čini se da su i oni odustali od pokušaja rješavanja Gordijevog čvora koji je Češka vila. Radi se o kompleksu s vilom, hangarom, jedriličarskim klubom i potkopom ukupne površine od skoro 80.000 kvadratnih metara.


Vila je oronula i propala

Naime, prema izjavama Igora Legaza, potomka bivšeg vlasnika vile, još 1923. godine sklopljen je kupoprodajni ugovor između Srećka Kovačevića i Društva socijalne zaštite državnih namještenika u Pragu. Nakon Drugog svjetskog rata, to je društvo promijenilo ime u Revolucionarni pokret sindikata, ali zbog političkih promjena i na ovim prostorima Češka vila je postala narodna imovina da bi se poslije tamo uselila JNA zajedno s Josipom Brozom Titom.

 Betonsko igralište

O ostacima utjecaja JNA i ratne mornarice, svjedoči i betonsko igralište od 500 kvadrata, ali i jednoetažna zgrada nekadašnjeg zatvora. Govori se i da je sam Tito redovno boravio u Češkoj vili tokom Drugog svjetskog rata, ali i poslije.

Češku vilu svojevremeno je htjelo preuzeti i Hrvatsko društvo skladatelja kako bi je pretvorilo u međunarodni muzički centar, ali je ta inicijativa propala. Prije nekoliko godina, dok je bilo govora samo o davanju koncesije, i pjevač Luka Nižetić bio je zainteresiran, ali se na kraju ništa od toga nije ispunilo. Hoće li konkurs za prodaju ostvariti više uspjeha, to tek treba vidjeti.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.