OPSTANAK

Muškarac preživio dva dana u rudarskom oknu u leglu čegrtuša, bez hrane i vode

U Arizoni trenutno živi 13 vrsta čegrtuša i svaka od tih vrsta čovjeka može ubiti jednim ugrizom

Ilustracija

Avaz.ba

20.10.2018

Šezdesetdvogodišnji Džon Vadel (John Waddell) iz američke savezne države Arizone preživio je dva dana u napuštenom oknu rudnika zlata prepunom zmija čegrtuša, piše BBC. 

Prema tvrdnjama spasilačke ekipe, dok je Vadel čekao spas, ubio je tri zmije.

On je u 30 metara dubokom oknu rudnika zaglavio kada mu se pokidala oprema za spuštanje. Amerikanac je zbog kvara na opremi nekontrolirano pao i slomio obje noge. S obje slomljene noge te bez hrane i vode u oknu je preživio 48 sati, prenosi Jutarnji.hr.

Njegovo spašavanje trajalo je više od šest sati, a Amerikanac je potom prebačen u bolnicu na pregled.

Njegov prijatelj Teri Šrader (Terry Schrader) rekao je lokalnim medijima da ga je ovaj nazvao u ponedjeljak da bi mu rekao da ide u rudnik tražiti zlato. Vadel ga je tada navodno zamolio da ga obiđe ako se kući ne vrati do utorka. 

Kada se nije vratio kući do srijede, Šrader je otišao do rudnika koji se nalazi na Vadelovom imanju u mjestu 145 kilometara sjeverozapadno od grada Finiksa.

- Kada sam u svom kamionu stigao na njegovo imanje, čuo sam ga kako doziva pomoć - rekao je Šrader, koji je za ABC priznao i da se osjeća krivim što ga nije ranije obišao.

''Pretpostavljam da mu je pukao karabinjer pa je pao s visine od 12 do 15 metara”, dodao je Schrader i ustvrdio da je Vadel “jak tip”. 

Majk Balovski (Mike Balowski), drugi Vadelov prijatelj, rekao je da misli da je Vadel čegrtuše ubio jer je bio gladan. Balovski tvrdi da je Vadel iskusni rudar.

Više od stotinu metara užadi utrošeno kako bi se Vadela izvuklo iz okna. Kada se spasilac spustio, uočio je da je Vadel dehidrirao, da su mu slomljeni gležnjevi i noge te da ima opekotine od trenja koje je vjerovatno zaradio hvatajući se za uže. 

U Arizoni trenutno živi 13 vrsta čegrtuša i svaka od tih vrsta čovjeka može ubiti jednim ugrizom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.