SAVJETI

Šta izbjegavati kod renoviranja kupatila

Prilikom stavljanja svjetiljki, potrebno je paziti da se ne postave previsoko

Piše: House.ba

22.10.2018

Mnogi smatraju da je kuhinja najvažnija prostorija u kući, ali ima i onih koji se ne slažu s tim i kažu da je to, ipak, kupatilo. 

Sanitarna oprema

Ako se gleda objektivno, upravo u kupatilu počinje i završava dan. Stručnjaci za dizajn kažu da je kupatilo najčešće zapostavljeno kad se radi o uređenju doma. Ali, važno je dobro razmisliti o svim aspektima dizajna, a ne samo o cijevima i pločicama.

U nastavku su neke od najvećih grešaka koje se prave prilikom renoviranja kupatila.

Kod komada poput modernih plutajućih sanitarija, pitanje je hoće li se vlasnicima svidjeti za pet ili deset godina. Ako postoji šansa da je odgovor ne, najbolje bi bilo preskočiti ih. Korištenje materijala ili sanitarne opreme koja je u datom trenutku vrlo moderna, može, zapravo, oduzeti prostor ili napraviti kupatilo totalno drugačijim od ostatka doma i izgledat će čudno poslije.

Mokri čvorovi moraju se prilagoditi mjestu stanovanja, jer neke moderne slavine zahtijevaju veliki pritisak vode.

U posljednje vrijeme popularno je odvajati toalet od ostatka kupatila. Ali, iz vrlo očitih razloga, kao što su ventilacija, voda, privatnost… to nije praktično. Arhitekti savjetuju da se toalet, ukoliko ima prostora, diskretno odvoji, ali nikako od ostatka kupatila.

Iako drveni podovi izgledaju sjajno, nisu baš praktični u kupatilu. S vremenom će drvo podlegnuti od oštećenja od vode i može biti vrlo skupo da se zamijeni. Svaka vrsta pločica bit će bolja opcija. Kao zamjenu je moguće koristiti porcelanske pločice koje dolaze u dizajnu daske.

Dosta kupatila ima problem s osvjetljenjem. Većina je opremljena standardnim sijalicama i svjetiljkama, ali one ne emitiraju dovoljno jako svjetlo da se može jasno vidjeti. Prilikom stavljanja svjetiljki, potrebno je paziti da se ne postave previsoko. Svjetlost treba biti veoma blizu ogledala, skoro da ga dodiruje, inače će svjetlo stvoriti sjene na licu. Najbolje je rješenje potpuno izostaviti centralno osvjetljenje iznad ogledala i postaviti bočne svjetiljke ili sijalice na obje strane ogledala.

Ormarići i police

Svako ko je imao kupatilo s neodgovarajućim prostorom za odlaganje, zna kakva je noćna mora smjestiti sve potrepštine, ručnike, dodatni toaletni papir i sredstva za čišćenje. Nažalost, previše ljudi oprema kupatila i potpuno zaboravlja na prostor za odlaganje. Osim određivanja prostora za ormariće i police, stručnjaci savjetuju da se ostavi najmanje 50 centimetara površine, a ako ne postoji način da dobijete tu površinu, pokušajte nadoknaditi dodatnim prostorom na zidu, kao, naprimjer, plutajućom policom.

Kupatila trebaju biti čist prostor, zato ima smisla da njegovo ukrašavanje bude jednostavno. Umjesto da se nagura mnogo dekorativnih predmeta, najbolje je opremiti ga praktičnim predmetima, poput posuda u koje možete odložiti kozmetiku, ili da se nabavi zanimljiv dispanzer za sapun. To omogućava da se sačuva prostor za čuvanje stvari koje nisu svakodnevno izložene, poput toaletnog papira ili proizvoda za čišćenje. Potrebno je pronaći zanimljiv stil i ograničiti se na jednu svijetlu boju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.