OPREZ

Ako ste istetovirani, u ovoj zemlji vam nije baš sve dozvoljeno

CNN

23.10.2018

Zbog povećanog broja stranih turista, vlasnici javnih kupatila i onsena u Japanu i dalje su u dilemi kako da postupaju s ljudima koji su tetovirani.

Za mnoge strance, tetovaže su dio ličnog stila, ali u Japanu se one povezuju s jakuzama, odnosno članovima kriminalnih grupa.

Stoga je u mnogim javnim kupatilima i onsenima (prirodnim izvorima) u Japanu tetoviranim ljudima zabranjen pristup. Štaviše, postoji sajt na engleskom jeziku na kojem možete naći informacije koja kupališta dozvoljavaju da uđete ako imate tetovažu.

Javno kupalište Funaoka Onsens u Kjotu poznato je kao „tattoo frendly“, a ujedno je i najpopularnije za ljude s tetovažama. Ipak, samo 400 kupatila u cijelom Japanu mogu koristiti ljudi s tetovažama.

U istraživanju koje je nedavno provedeno unutar Nacionalne asocijacije vlasnika javnih kupatila ispostavilo se da je više od 90 posto njih odbilo mušterije s tetovožavama.

Iako se i sami Japanci slažu da je vrijeme da se pravila malo promijene, zakon dozvoljava vlasnicima kupatila i onsena da zabrane ulaz mušterijama za koje smatraju da imaju zarazne bolesti ili nose određeni sanitarni rizik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.