POKUŠAJ

Hoće li uspjeti ovaj put: Novi ''Titanic'' krenut će na putovanje istom rutom na kojoj je stari potonuo prije 106 godina

Bit će kao originalni i imat će isti raspored kabina, samo što će sadržavati tehnologiju 21. stoljeća

Screenshot

Telegraf.rs

25.10.2018

Replika čuvenog ''Titanica'' iz 1912. godine krenut će na prvo putovanje 2022. i plovit će istom rutom kao njegov prethodnik, što je oduševilo ljude širom svijeta.

''Titanic II'' krenut će na dvosedmično putovanje od Dubaija do Sauthemptona, a onda će krenuti preko Atlantika ka SAD i uploviti u Njujork, prateći istu rutu kao ''Titanic'' iz 1912.

Novi ''Titanic'', čija izgradnja košta oko 500 miliona dolara, moći će da primi 2.400 putnika i 900 članova posade.

Brod će biti klasificiran kao luksuzni, baš kao i originalni, i imat će isti raspored kabina, samo što će sadržavati tehnologiju 21. stoljeća.

Klajv Palmer (Clive Palmer), australski biznismen i predsjednik kompanije "Blue Star Line", najavio je oživljavanje projekta u septembru, nakon nekoliko godina pauze zbog finansija.

- Brod će ploviti istom putanjom kao i prvi ''Titanic'', ali će, također, i oploviti svijet, a ljude će inspirirati i očarati svaka luka u koju pristane - rekao je Palmer.

Da podsjetimo, originalni ''Titanic'' potonuo je 15. aprila 1912. godine nakon što je udario u ledeni brijeg samo četiri dana nakon što je isplovio, ubivši više od 1.500 ljudi.

Potonuće ''Titanica'' u to vrijeme bio je veliki šok, pogotovo što je o njemu pričano kao o "brodu koji ne može da potone".

Poslije 100 godina, fanovi čuvenog filma "Titanic" imat će priliku da se voze istim brodom na kojem su se zaljubili Rouz (Rouse) i Džek (Jack).

Međutim, mnogi su postavili pitanje je li pametno napraviti istu repliku broda koji je potonuo prije 106 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.