ZANIMLJIVO Istraživanje australskog instituta "Baker Medical Research"

Mačka je čuvar vašeg zdravlja, neke bolesti liječi, neke čak i osjeti

Vibracije koje proizvodi dok prede djeluju kao pravi sedativ na čovjekov nervni sistem

CDM
27.10.2018 14:35

Vibracije koje proizvodi mačka dok prede djeluju kao pravi sedativ na čovjekov nervni sistem, pa se njihovi vlasnici na taj način opuštaju od svakodnevne napetosti i stresa.

Blizina kućnih ljubimaca popravlja raspoloženje; uz njih smo vedriji i opušteniji, što nas čini manje podložnim stresu i bolestima koje on izaziva.

Zanimljivo je da su članovi porodica koje imaju nekog kućnog ljubimca međusobno povezaniji i mnogo lakše i brže rješavaju konflikte. Isto tako, ljubimci ispunjavaju čovjekovu potrebu za dodirom, nježnošću i maženjem, što posebno nedostaje starijim i usamljenim ljudima. Istraživanje australskog instituta "Baker Medical Research", koje je obuhvatilo oko 6.000 ispitanika, pokazalo je da ljudi koji drže kućne ljubimce u prosjeku imaju niži pritisak i nižu vrijednost holesterola u krvi, pa su na taj način manje izloženi riziku od infarkta i ostalih bolesti srca i krvnih sudova.

Prilikom izbora kućnog ljubimca, oni koji prednost daju mački u odnosu na psa, obavezno ističu mačije predenje. Zaista, taj specifičan zvuk ne samo što smiruje već i vraća u prošla vremena kada je kuća bez mačke i ognjišta bila nezamisliva. Kada smo imali manje materijalnih dobara i više psihičkog mira, vrijeme se činilo beskrajno dugim – dok u šporetu pucketa vatra, u petrolejki podrhtava plamen, napolju pada snijeg, a mačka tiho prede…

Vibracije koje proizvodi mačka dok prede djeluju kao sedativ na čovjekov nervni sistem i tako ga smiruju. Na taj način smanjuju se svakodnevna napetost i nivo stresa. Međutim, mačije predenje nije uvijek isto. Nakon mnogih istraživanja, naučnici su došli do zaključka da se ono razlikuje kada se radi o uživanju ili pak upozorenju vlasnika na određenu bolest. A kada već osjete bolest, njihovo predenje zavisit će i od vrste bolesti, navodi se u jednoj studiji koja se bavi ovim fenomenom.

Smatra se da su frekvencije mačijeg predenja blagotvorne i po organe za disanje, od čega najviše koristi imaju astmatičari. Postoje svjedočenja hroničnih astmatičara koji su nabavili mačku upravo radi te bolesti, da su od tada u velikoj mjeri smanjili količinu lijekova. Naravno, uvjet je da niste alergični na mačiju dlaku.

NA VRH