ZANIMLJIVO

Kako kontinenti i države stvarno izgledaju

Stručnjak za klimatske podatke u Meteorološkoj kancelariji u Velikoj Britaniji napravio je vizualizaciju mape koja se mijenja između Merkatorove projekcije i istinitih veličina država

Ilustracija

CDM

27.10.2018

Svijet nije baš onakav kakvim se čini. Većina mapa koje svakodnevno koristimo zasnovane su na Merkatorovoj (Mercator) projekciji od prije 450 godina. Čak je i Google Maps koristio varijantu ove projekcije sve do prije nekoliko mjeseci.

Nil Kaj (Neil Kaye), stručnjak za klimatske podatke u Meteorološkoj kancelariji u Velikoj Britaniji, napravio je vizualizaciju mape koja se mijenja između Merkatorove projekcije i istinitih veličina država u odnosu na druge zemlje. Merkatorova projekcija izobličava pravu veličinu mnogih zemalja, posebno onih daleko od ekvatora.

Prema novoj mapi, Rusija, Kanada, Grenland, Evropa, djelovi Azije i SAD znatno su umanjeni. Merkatorova projekcija prikazuje Grenland kao površinu veću od Afrike, dok je u stvarnosti Afrika veća čak 14 puta.

Merkatorovu projekciju mape je prvi predstavio flamanski kartograf Gerardus Merkator (Gerardus Mercator) 1569. godine. Bila je izuzetno korisna za istraživanje jer omogućava navigaciju pod pravom linijom i održava pravi oblik država. Ali kada prenesete trodimenzionalni oblik, kao što je globus, na dvodimenzionalnu površinu, nešto mora popustiti. U ovom slučaju to je izobličavanje veličine i udaljenosti država koje su bliže polovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.