BOLIVIJA

Najstarija žena na svijetu: Mama Hulija proslavila 118. rođendan

U zemlji u kojoj je očekivana životna dob 71 godina, Flores je izuzetak od pravila

CDM

CDM

27.10.2018

Najstarija žena u Boliviji, a vjerovatno i na svijetu, u petak je proslavila 118. rođendan na kojem se i dalje pokazala vrlo lucidnom i dobrog zdravlja, objavile su vlasti te južnoameričke države.

Hulija Flores (Julia) rođena je 1900. godine u kečuanskoj porodici u regionu Potosi na jugu zemlje.

Poznata kao "Mama Hulija", Flores je proslavila rođendan s članovima porodice i prijateljima, a došli su joj čestitati i predstavnici lokalnih vlasti iz Sakabe, gdje sada živi na jugu Bolivije.

U zemlji u kojoj je očekivana životna dob 71 godina, Flores je izuzetak od pravila.


CDM

Kada bi njena dob bila službeno priznata, što nije, ona bi trenutno bila najstarija osoba na svijetu i treća svih vremena.

Odjevena u tradicionalnu kečuansku odjeću, s bijelim sombrerom, Flores je na svojoj zabavi zasvirala "charango" – vrstu laute s Anda i navalila na rođendansku tortu.

Bolivijski Andi već su upoznali stogodišnjake, a jedan od njih, Karmelo Flores (Carmelo), koji nije u rodu s "Mamom Hulijom" imao je 123 godine kad je umro, ali mu dob nije službeno priznata. Da jeste, bio bi najstarija ikad živa osoba.

Najstarija službeno zabilježena osoba bila je Francuskinja Žan Kalm (Jeanne Calment). Ona je umrla 1997. godine sa 122 godine i 164 dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.