LIFESTYLE

Nevjerovatno otkriće: Naučnici duboko ispod piramida našli "put u podzemni svijet"

The Sun

27.10.2018

U blizini glavnog grada Meksika arheolozi su pronašli skrivene tunele i pećinu ispod jednog od najvažnijih arheoloških nalazišta.

Skriveni prolaz i pećina pronađeni su na oko sedam metara ispod piramide Mjeseca, druge najveće piramide u Meksiku.

U saopćenju Nacionalnog instituta za antropologiju i historiju objavljeni su detalji ovog nevjerovatnog otkrića.

Direktorica projekta konzervacije trga Plaza de la Luna, odnosno središnjeg mjesta arheološkog kompleksa, Veronika Ortega, rekla je, prenosi The Sun, da su u fokusu daljnjih istraživanja upravo novootkriveni obredni prostor za koje jedan dio stručnjaka vjeruje da su povezani s ritualima posvećenima podzemnim svijetom koje su provodili stari Tolteci.

Daljnja istraživanja, poručila je, omogućit će otkrivanje povezanosti starog grada s drugim dijelovima na kojima postoje ostaci civilizacija pretkolumbijske Amerike.

Važno otkriće rezultat je istraživanja koje su arheolozi i naučnici provodili oko Piramide Mjeseca, a istraživanja su počela još 2017. godine.

Upravo su geofizička ispitivanja električnim metodama omogućila detekciju različitih električnih potencijala i samim time različitih podzemnih materijala, dodaje The Sun.

Piramida Mjeseca izgrađena je u Teotihuakanu, najvećem gradskom središtu Srednje Amerike, odnosno starog Meksika. Od svog osnivanja u 1. vijeku nove ere pa do pada nakon gotovo 700 godina, Teotihuakan je bio najveći grad starog Meksika.

Kroz drevni grad prolazi Avenija mrtvih koja se proteže na više od 16 kilometra. Na sjevernom kraju avenije smještena je druga po veličini piramida, Piramida Mjeseca, a na sredini je Piramida Sunca, najmonumentalnija građevina u Teotihuakanu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.