NOVOSTI

Zanimljiv medicinski slučaj: Jednu lezbijku oplodili, druga rodila

Njih su se dvije podvrgnule novom tretmanu plodnosti koji im je omogućio, kako kažu, neprocjenjivo iskustvo

Facebook

Index.hr

29.10.2018

Lezbijski par Ešli i Blis Kulter (Ashleigh i Bliss Coulter) ušle su u medicinsku historiju kao prve žene koje su nosile isto dijete, prenosi "Daily Mail".

Njih su se dvije podvrgnule novom tretmanu plodnosti koji im je omogućio, kako kažu, neprocjenjivo iskustvo da obje fizički nose njihovo zajedničko dijete.

Ljekari su uzeli Blisino jajašce, oplodili ga spermom donora te ga usadili u njenu matericu, gdje je ostalo pet dana, a njena materica mu je poslužila kao inkubator. 

Naime, pri redovnoj medicinski potpomognutoj oplodnji, oplođeno jajašce stavlja se u inkubator u laboratorij, gdje se razvija u embrion koji se zatim usadi u matericu. Ljekari Keti i Kevin Dodi (Kathy i Kevin Doddy) zaključili su da nema razloga da za to ne iskoriste Blisino tijelo.

- Jajašca su se razvila u njenoj materici gdje su provela pet dana, a zatim smo embrije izvadili i zamrznuli. Pokazalo se da je ženino tijelo sasvim dobar inkubator što nas nije ni najmanje iznenadilo. Njeni jetra, bubrezi i pluća pomogli su embriju da preživi u puno prirodnijim uvjetima od onih u laboratoriju - objasnila je Keti Dodi. 

Nakon toga su pričekali optimalno vrijeme kako bi embrio usadili u Ešlino tijelo i dalje je trudnoća tekla normalnim putem.

Ona ga je nosila pet dana i imala jako važnu ulogu u oplodnji, a onda sam ga ja nosila devet mjeseci. Ovo je bilo posebno iskustvo za nas obje, bilo nam je bitno da smo obje uključene -  rekla je Ešli.  

Prije pet mjeseci par je dobio sina kojeg su nazvale Stetson. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.