DOSTIGNUĆA

Robot Sofija dobila vizu Azerbejdžana, srela se s predsjednikom

Rekla Alijevu da joj je veoma drago što su se upoznali

Agencije

b92.net

31.10.2018

Sofija je nedavno krenula na svjetsku turneju. Ovaj popularni robot prvi je na svijetu koji je dobio robotsku vizu.  

Njeni kreatori krenuli su iz Hongkonga, a ona je dobila vizu po dolasku u glavni grad Azerbejdžana Baku, uoči susreta s predsjednikom ove zemlje Ilhamom Alijevom. Ovaj robot je u Azerbejdžan stigao i kao jedan od glavnih govornika na tehnološkoj konferenciji.  

Nema sumnje da će Sofija biti zvijezda među robotima, koja je na scenu stupila prije nekoliko godina  ao inteligentni robot s gestikulacijama lica i s kojim se može razgovarati. Međutim, brojni stručnjaci, koji se bave vještačkom inteligencijom, kažu da je ona samo sofisticirana lutka, a ne i vještačka inteligencija.  

Robot Sofija je rekla Alijevu da joj je veoma drago što su se upoznali, te da je u Azerbejdžanu vidjela jedinstvenu arhitekturu, moderne zgrade i brojna druga dostignuća Bakua.  

Ona je s njim otvorila i novi centar ASAN, kojim se vlada Azerbejdžana otvara prema e-servisima. Upravo je ASAN izdao Sofiji robotsku vizu, navodi "Daily Mail". 

Ona je prvi robot koji je dobio državljanstvo, a u svom prvom intervjuu rekla je da ne želi samo da zasnuje svoju porodicu već i da želi karijeru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.