GUDŽARAT

Otkrivena najveća statua na svijetu: Visoka je 182 metra, a koštala je 400 miliona dolara

Posvećena čovjeku koji je utro put stjecanju nezavisnosti Indije od Velike Britanije

AFP

blic.rs

31.10.2018

Statua jedinstva, koja je danas svečano otkrivena u Gudžaratu, na zapadu Indije, najveća je na svijetu, a posvećena je čovjeku koji je, zajedno s Mohandasom Gandijem i Džavaharlalom Nehruom, utro put stjecanju nezavisnosti Indije od Velike Britanije.

Valabhaj Sardar Patel, poznat i kao Gvozdeni čovjek Indije, bio je prvi ministar unutrašnjih poslova i zamjenik premijera nezavisne Indije, a pripadaju mu zasluge za doprinos ujedinjenju stotine država u koherentan, funkcionalan entitet.

Kip je izgrađen od bronze i čelika, a visok je 182 metra (kao četiri Kipa Slobode postavljena jedan na drugi, uključujući i baklju). Patelov palac na nozi viši je od skele koju su radnici postavili prilikom završnog dotjerivanja.

Premijer Narendra Modi

Spomenik je otkrio indijski premijer Narendra Modi, na čiju inicijativu je i izgrađen, s ciljem da se vrati ugled “zaboravljenim” liderima, navode agencije. 

- Patel je želio da Indija bude snažna, čvrsta, nježna, oprezna i prilagodljiva nacija, mi radimo na tome - rekao je Modi na današnjoj ceremoniji otkrivanja statue.

Prije nekoliko dana, u nedelju, Modi je izjavio:

- Svaki Indijac će biti ponosan na činjenicu da se najviša statua na svijetu nalazi u Indiji. Sardar Patel, koji je povezan sa zemljom, sada će krasiti i nebo - rekao je Modi u nedjelju. Uvjeren sam da će svaki Indijac s ponosom pričati svijetu o ovom velikom dostignuću.

Fond za izgradnju statue dolazi iz vlade, državnih kompanija i drugih institucija, a bilo su potrebna 33 mjeseca da se u potpunosti izgradi.

Statua Patela obučenog u tradicionalnu nošnju, sa šalom preko ramena, sačinjena je od 210.000 kubnih metara cementa, 25.000 tona čelika i 1.700 tona bronze, a koštala je 400 miliona dolara i nalazi se iznad brane “Sardar Sarovar” kod grada Vadodara.


AFP

Starješine lokalnih plemena prethodno su najavile da će bojkotovati ceremoniju otkrivanja spomenika zbog ugrožavanja prirodnih ljepota, prenijela je indijska televizija NDTV.

- Ove šume, rijeke, vodopadi, zemlja i poljoprivreda omogućile su generacijama da prežive - napisali su u otvorenom pismu, koje je citirala televizija.

- A sada sve uništavaju i planiraju slavlje. Da li mislite da je to kao da slavite nečiju smrt? Mi to tako osjećamo - navodi se u pismu.

Oni su također naveli da su stotine miliona dolara utrošene na statuu mogle bolje da se iskoriste, između ostalog, za obnovu nepouzdanog kanalizacionog sistema.

- Ovo je urađeno u svrhu ubiranja političke koristi, jer plemenske zajednice u Gudžaratu i dalje pate i nemaju ni ono osnovno što je potrebno za život - rekao je lokalni lider.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.