FENOMEN

Izašao sam iz svog tijela, vidio tunel s bijelim svjetlom

Dvije godine mu srce stabilno radilo

Facebook

Index.hr

4.11.2018

Džejmi Pul (Jamie Poole)  iz Australije ima 29 godina, a do sad je umro čak devet puta. Od svoje dvadesete godine pretrpio je devet srčanih zastoja tokom kojih mu je srce u potpunosti prestalo kucati, piše "Daily Mail".

To mu se događa zbog hipertrofijske kardiomiopatije, genetskog poremećaja srca zbog kojeg povremeno dolazi do zadebljenja dijela srčanog mišića zbog čega dolazi do slabijeg pumpanja krvi.

- Prvi put se to dogodilo kad mi je bilo 20 godina. Ljekarima je trebalo punih 45 minuta da me ožive. Kad sam se, sedmicu dana kasnije, probudio iz kome objasnili su mi šta mi se dogodilo. Drugi srčani zastoj dogodio se kad sam bio kod rođaka. Zavrtjelo mi se i sve se zacrnilo, a kad sam se probudio nisam znao jesam li zaista bio kod rođaka ili sam to samo sanjao-  kaže Džejmi.

Nakon toga je imao pauzu od dvije i pol godine tokom kojih mu je srce stabilno radilo, a treći se zastoj dogodio kad se preselio u London.  


- Četvrti i peti put dogodili su se u kratkom razmaku. Nakon trećeg zastoja tvrdoglavo sam se vratio na posao i tačno sedam dana kasnije probudio sam se na dnu stepenica, a onda se odmah sve ponovilo. Šesti put se dogodio sedam dana nakon toga dok sam išao na posao. Vjerovatno sam trebao uzeti pauzu", prisjeća se on.

Sedmi put se srušio u restoranu, a osmi put na aerodromu.

- Osmi put je jedan od najsramotnijih doživljaja u mom životu jer su mi bolničari morali obrijati prsa kako bi mi mogli prikopčati EKG. Skinuli su mi košulju i obrijali mi prsa pred 300 ljudi - ispričao je on.  

Deveti zastoj srca, ujedno i posljednji koji je doživio, dogodio se u bolnici,  nakon što su mu izvadili uređaj koji nakon zastoja ponovno uspostavlja normalan rad srca.   

Nakon što se devet puta vratio s ruba smrti, siguran je da je iskusio svako moguće iskustvo kliničke smrti, od napuštanja vlastitog tijela do tunela s bijelim svjetlom. Opisao je i trenutak u kojem je svjestan da se nalazi na rubu smrti, no na to više nema nikakav utjecaj. On to zove "osam sekundi umiranja". 

Bez obzira na svoja brojna vantjelesna iskustva, on i dalje smatra da ne postoji život nakon smrti. 

- Zanimljivo je, ali ne vjerujem da je to nešto što se, zaista događa. Mislim da su to samo snovi - zaključuje on. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.