NOSTALGIJA

Tito je ljubomorno čuvao Elizabetu Tejlor, a ona je ostavila kovertu punu para: Najbolji konobar Jugoslavije prisjetio se slavne glumice

Radio Slobodna Evropa

6.11.2018

Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor) je na snimanju "Sutjeske" na raspolaganju imala najboljeg konobara bivše Jugoslavije.

Prije 46 godina na Tjentištu na snimanju filma "Sutjeska", Pavle Milanović imao je poseban zadatak. Najbolji konobar bivše Jugoslavije brinuo je o supruzi Ričarda Bartona (Richard Burton), Elizabet Tejlor.

Prošlo je otada skoro pet decenija, ali penzionisani konobar Pavle Milanović sa Tjentišta još pamti ljepotu slavne glumice. Za vrijeme snimanja filma bio joj je lični konobar, a taj mu je zadatak, zbog kog je većina kolega bila ljubomorna povjeren jer je na takmičenju u Portorožu godinu dana ranije proglašen za najboljeg konobara Jugoslavije. 

Tejlerova nije glumila u filmu, ali je pratila svog supruga koji je u "Sutjesci" glumio Tita. Pristup vili u kojoj je filmska diva bila sa svojom usvojenom djecom imao je samo Pavle.

- Nikad niko, samo ja i Margeta, glavna sobarica vile. Samo ja i ona- rekao je Pavle.

Služio je skoro sve osim Tita koji je imao svoje konobare i kuhare. Tokom posjete Hamdije Pozderca i Branka Mikulića, istaknutih političara toga doba, bio je voditelj bara u NP i sjeća se da je napamet znao da napravi čak 60 koktela.

Ipak, četrdesetak dana s Elizabet možda je i najdraži dio njegove karijere u ugostiteljstvu.

- Takvu ljepotu kao njenu nije imao niko na kugli zemaljskoj. A oči...- istakao je on.

Njegovu fasciniranost ljepotom slavne glumice supruga Ilinka ne deli. 
 

- Bilo je takvih na stotine, samo što je ona bila istaknuta- kaže Ilinka.   

Pavle je zakoračio u devetu deceniju života, iza sebe ima dva moždana udara, ali rastanka s Elizabet Pavle se sjeća i danas.

Zagrlila se sa mnom, poljubila me kao da sam joj rođeni brat i ostavila mi je kovertu u sakou. Otišao sam do toaleta, pogledam u kovertu, a ona puna dolara- priča Pavle. 
 

Od toga je započeo izgradnju vikendice na selu. Ni danas je nije završio, jer rat je prekinuo sve planove, ali i jedno sretno vrijeme u njegovom životu.

To su sretna vremena bila. Pa ne mogu srettnija biti na svijetu, živjelo se bolje, ljepše i slobodnije, niko nije pitao ko je šta- kazao je Pavle

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.