PRIRODA

Pronađena životinja koja liči na mješavinu psa i pauka

Avaz.ba

8.11.2018

Priroda može biti fascinantna i začuđujuća, ali u njoj ćemo često naći više nego bizarne stvari.

Upravo takav je i ovaj lažipauk (Metagryne bicolumnata) iz reda paučnjaka, životinja srodnih paucima. Andreas Kej (Kay) ga je snimio prošle godine u prašumama Ekvadora.

Pogledate li mu prvo noge, njih osam, nećete uočiti ništa posebno neobično. Međutim, glava je ta kojom ovaj paučnjak fascinira, a ona podsjeća na glavu crnog psa (ili vuka), a neki će reći i da izgleda poput zeca.

Zumirane fotografije prikazuju životinju koja izgleda opako ovako uvećano, međutim, stane na nokat vašeg palca i sasvim je bezazlen.

Kejeve fotografije ovih su dana podstakle brojne rasprave na društvenim mrežama u kojima su neki posumnjali u njihovu autentičnost. Neki su čak uočili sličnost i sa crnim psom iz serijala o Hariju Poteru, koji je zapravo bio Sirius Black.  

U prirodi ima više od 6.650 vrsta ovih lažipauka i postoje već 400 miliona godina. Vjeruje se da je bizarni izgled njegov odbrambeni mehanizam. Žute tačke koje izgledaju kao oči samo su varka za napadača, dok su mu oči puni niže na tijelu, prenosi "Daily Mail".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.