AUKCIJA

Prodaje se slika na kojoj Hitler grli jevrejsku djevojčicu: Bili su prijatelji, a 1939. godine su zajedno proslavili rođendan

Ovo jedinstveni dokument koji daje pogled na njegovu drugu "ljudsku" stranu

Alexander Historical Auctions

Avaz.ba

9.11.2018

Dvije rijetke relikvije iz Drugog svjetskog rata naći će se na aukciji u Čisapejk Sitiju u Marilendu 13. novembra.

Aukcijska kuća "Alexander Historical Auctions" će ponuditi fotografiju Adolfa Hitlera sa mladom njemačkom djevojčicom po imenu Rosa Bernile Nienau, koja mu je bila veoma draga.

Slika je nastala na Hilterovo insistiranje u Berghofu, gdje je upoznao djevojčicu, koja je rođena na isti dan kao i on. Godine 1939. su zajedno proslavili rođendan i od tada počinje njihovo prijateljstvo.

- Zanimljiva stvar vezana za ovu fotografiju je ta što je Rosa, prema njemačkim standardima, bila Jevrejka. Ono što je posebno interesantno je to što je Hitler nastavio da ima dobar odnos s djevojčicom i nakon što je saznao da je ona Jevrejka - rekao je Bil Panagopulos (Bill) iz aukcijske kuće.

Panagopulos je dodao da je ovo jedinstveni dokument koji daje pogled na drugu "ljudsku" stranu Hitlera i da je čista suprotnost svemu onome u šta se vjeruje da je on bio.

Slika Rose i Hitlera ima početnu cijenu od 8.000 dolara.

Još jedna rijetka relikvija iz Drugog svjetskog rata je knjiga koju je Mao Cedung napisao za člana francuske kraljevske porodice koji je bježao iz Pekinga nakon japanske okupacije.

- Nešto što je Mao napisao dok se još borio protiv nacionalista i tražio od saveznika da rade zajedno u borbi protiv italijanskih, njemačkih i japanskih fašista. Nikad nisam vidio ništa slično tome. Kada su mi je pokazali, pao sam sa stolice - rekao je Panagopulos. 

Cijena knjiga na aukciji bit će do 150.000 dolara (130.000 eura).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.