MODA

Prve dame oduševile stilom

Prva dama Crne Gore Lidija Đukanović se za tu priliku odlučila za crnu haljinu spuštenih dugih rukava

Grupna fotografija s događaja. AFP

Pobjeda

18.11.2018

U glavnom gradu Francuske Parizu prošlog vikenda obilježeno je 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata. Ceremoniji koju je pripremio francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) prisustvovali su svjetski lideri sa supružnicima, a pažnju kako medija tako i modnih kritičara privukli su stajlinzi prvih dama.

Kako su liderke i prve dame bile odjevene, za crnogorski list "Pobjedu" komentiraju poznate dizajnerke Marina Banović-Džuver i Ivana Murišić.

Program ceremonije započeo je u subotu posjetom izložbi jednog od najpoznatijih i najutjecajnijih umjetnika 20. stoljeća “Pikaso: Plavo i roze”, kao i svečanom večerom u muzeju “Orsej”.

Prva dama Crne Gore Lidija Đukanović se za tu priliku odlučila za crnu haljinu spuštenih dugih rukava s efektom kragne, koja je otkrila ramena, sa štiklama i torbom u istoj boji. Marina Banović-Džuver kaže da supruzi crnogorskog predsjednika najbolje pristaju odjevni predmeti s potpisom renomiranih francuskih modnih kuća.

- Prva dama Crne Gore, gospođa Lidija, prikladno zemlji domaćinu, odlučila se za modnu kuću "Dior". Dajem sebi slobodu da kažem da najviše volim da je vidim u izdanjima koje potpisuju ''Chanel'', ''Dior'' i ''Lanvin''. Mislim da joj najbolje pristaje senzibilitet klasičnih, starih i nepogrešivih majstora krojenja, koje njeguju pariski ateljei već stoljeće. Šarenilo trendova, modernih formi, novih tendencija mi najčešće i nisu rezervirani za prve dame. Mislim da je ona napravila pravi izbor - kazala je Banović-Džuver. 

Večeri i izložbi prisustvovala je i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sa suprugom Jakovom. Ona je za tu priliku odabrala tamnoplavu haljinu dužine do koljena, čiji je najvažniji detalj bio, kako kaže dizajnerka Ivana Murišić, njen kroj. 

Kolinda se odlučila za kroj haljine s akcentom na karnere u dijelu struka, koji su idealan odabir ukoliko želimo da sakrijemo nedostatke, a istaknemo atribute. Elegantnu haljinu dopunila je sjajna “klač” torbica. Suprug Jakov je njen autfit pratio kravatom u tamnoplavoj boji i time se lijepo uklopio - kazala je Murišić.

Monika Babišova, supruga češkog premijera Andreja, odabrala je crvenu haljinu sličnog kroja kao i kod Lidije Đukanović. 

- Cjelokupan stajling je upotpunila provjerenim bež salonkama, kao i satenskom torbicom. Iako se nije trudila da istakne liniju, crvena boja je, definitivno, utjecala da se istakne među drugim odjevnim kombinacijama - objašnjava Murišić.


Prema njenom mišljenju, supruga turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) Emine i ovoga puta bila na visini zadatka.

Žena iza koje se krije zanimljiva životna priča i koja je svojim tradicionalno-modernim stilom odijevanja uvijek na visini zadatka i ovog puta je privukla pažnju. S trendi bojama ljubičastom i zlatnom utjecala je da njena tradicionalna nošnja izgleda moderno i šik. Odabir torbe i nakita pokazao nam je kako savremena turska žena može biti netipična - kazala je Murišić. 

I dok je Makron u nedjelju u Jelisejskoj palači priredio ručak za šefove država i vlada pozvane na obilježavanje 100 godina od sklapanja primirja u Prvom svjetskom ratu, njegova supruga Brižit Makron (Brigitte) je u dvorcu Versaj priredila ručak za supruge zvaničnika.

Melaniju Tramp (Trump), prvu damu SAD, mediji pomno prate. Modni znalci tvrde da ima nepogrešiv stil. S njima je saglasna Marina Banović-Džuver. 

- Melanija često dozvoli sebi da flertuje trendovima i italijanskim modnim kućama, ali generalno ima nepogrešiva izdanja. Mislim da i prve dame imaju potrebu kao i “obične” žene da reagiraju i na one odjevne komade koji su zanimljivi, ekstravagantni i neobavezni. Prosto, moraju ponekad izaći iz okvira krutog, ustaljenog, očekivanog i nametnutog titulom - istakla je Banović-Džuver.

Za doček zvaničnika na dan ceremonije ispred Jelisejske palače Brižit se odlučila za jednostavnu kombinaciju koju potpisuje ''Louis Vuitton''.

- Prekrasan kaput “militari” kroja s dvorednim kopčanjem, ispod kojeg je nosila bijelu košulju, crne cigaret-hlače i crne štikle, popularne “stiletice”, utjecali su da prva dama Francuske zasjeni sve. U jednostavnom, ali besprijekorno elegantnom izdanju, Brižit Makron zadivila je stajlingom, za koji je zaslužila još jednu peticu - kazala je Murišić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.