ATRAKCIJA Rijeka Mekong se nalazi u istočnoj Kambodži

Most koji se svake godine iznova gradi pa ruši

Turisti obožavaju da pretrčavaju preko mosta

Avaz.ba
23.11.2018 17:59

Most koji se gradi od bambusa

Foto: Agencije

Rijeka Mekong se nalazi u istočnoj Kambodži, a iznad nje većinom godine se prostire most od bambusa, koji i nije tako stabilan.

Ipak, most se ne nalazi na ovom mjestu tokom cijele godine već samo u ljetnjim mjesecima.

Zahvaljujući suši tokom ljetnjih mjeseci i čim se nivo rijeke smanji lokalci počinju gradnju mosta. Čim počnu kiše, lokalci se ponovo aktiviraju i ruše most, tačnije rastavljaju ga.

Skupalju jednu po jednu trsku i uredno slažu jer će im one svakako biti potrebne za nešto drugo. To čine prvenstveno jer rijeka kreće da buja i postaje divlja, a bambus nije dovoljno jak da to izdrži. Kada ponovo nadođe suša, most se ponovo gradi i tako u krug.

Trske se oslanjaju na rijeku, a zatim se postavlja jedan poseban sloj koji se proteže od jedne do druge obale. Pješaci nemaju problem da pređu preko mosta, a to mogu činiti i lakša vozila i manji automobili.

Turisti obožavaju da pretrčavaju preko mosta, iako to nije besplatno. Lokalci koji ga koriste svakodnevno plaćaju i "putarine", doduše jeftinije od turista.

Ipak, bambusov most nalazi se ovdje decenijama, ali ovo mu je možda posljednja godina na ovom mjestu zato što se dva kilometra niže gradi most od 800 metara koji može izdržati težinu vozila i do 30 tona za razliku od tradicionalnog "rasklopljivog" bambusa.

Tagovi

Most Bambus Mekong
NA VRH