NARKOBOS

Detalji sa suđenja El Čapu: Imao svoj zoološki vrt, avione, kuću na svakoj plaži

El Čapo: Sudi mu se u SAD. Agencije

Jutarnji.hr

28.11.2018

Meksički narkobos Hoakin El Čapo Guzman (Joaquin El Chapo Guzman) bio je toliko bogat da je imao svoj privatni zoološki vrt, kuću vrijednu 10 miliona dolara na plaži u Akapulku, jahte, a često je putovao i na tretmane podmlađivanja u Švicarsku. Ovo je na svjedočenju El Čapu kazao Miguel Anhel Martinez.

Martinez je njegov bivši saradnik u kartelu koji je na suđenju u utorak kazao kako su najveće bogatstvo zgrnuli tokom kokainskog razdoblja početkom 90-ih.

- Imao je kuću na svakoj plaži - kazao je nekadašnji Čapov prijatelj i bliski saradnik koji je u međuvremenu postao svjedok pokajnik za vladu.

- Također, imao je i rančeve u svakoj državi, a svojim zaposlenicima dijelio je skupocjene automobile - kazao je svjedok.

Martinez je na suđenju detaljno objasnio kako je kartel Sinaloa švercao kokain u SAD kroz tunele koji su se nalazili ispod meksičko-američke granice, u kamionima, koji su imali skrivene pretince, pa čak i u konzervama čili paprike.


Novac od prodaje droge brojao se u desetinama miliona dolara - i to u gotovini. Većina tog novca završila bi u Tihuani, a onda bi Čapo tamo slao svoje privatne avione da prevezu novac.

- Novac smo sakrivali po sigurnim kućama, a dolare smo u meksičkim bankama mijenjali u pezose. Naravno, podmitili bi uposlenike banaka tako da nije bilo nikakvih pitanja - kazao je Martinez.


Uz nabrojane nekretnine i pokretnine, Čapo je volio trošiti novac i na žene, piše "Daily Mail".

- Bilo je nekih četiri-pet žena u njegovom životu koje smo stalno morali obasipati novcem - kazao je Martinez, dok je njegovo svjedočanstvo s galerije pratila i supruga narkobosa.

El Čapo je, inače, odrastao u sirotinjskim uvjetima pa nije ni čudo da je uživao u ovakvom luksuzu. Sa svojom svitom često je putovao u Makao da bi kockao, a Švicarsku je volio posjećivati zbog gore spomenutih tretmana podmlađivanja.

- Jedino što nam je kvarilo zabavu bio je krvavi rat sa suparničkim kartelom. Sjećam se jednom da su poslali čitav tim ubica da bi eliminirali Čapa na aerodromu u Guadalahari, no umjesto njega, ubili su katoličkog svećenika, što je izazvalo zgražanje u Meksiku. Tada je i krenuo lov na njega, a uhvaćen je prije planiranog bijega u El Salvador - ispričao je na suđenju Martinez.

Guzman je izručen Americi prošle godine, a na suđenju se izjasnio da  nije kriv za trgovinu drogom te za sve krivi svoje saradnike.

U uvodnoj riječi, Guzmanova odbrana upozorila je da Martinezovo svjedočenje treba uzeti s rezervom jer je 'razvio tešku ovisnost o kokainu'.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.