ZANIMLJIVOSTI

Niko ne zna razlog njegovog rasta: Upoznajte Nikersa, najvećeg bika na svijetu

Holštajn-frizijska rasa goveda je namijenjena samo za proizvodnju mlijeka, a nastala je u Sjedinjenim Državama selekcijom od istočno frizijske rase

Čuveni bik Nikers. Društvene mreže

CdM

29.11.2018

Holštajn-frizijska rasa goveda je namijenjena samo za proizvodnju mlijeka, a nastala je u Sjedinjenim Državama selekcijom od istočno frizijske rase.

Zbog svoje veličine, jedan pripadnik ove vrste goveda je postao popularan na društvenim mrežama, a njegova težina ga je čak spasila i klaonice.

Čuveni bik se naziva Nikers, ima sedam godina i teži više od 1.400 kilograma, a visok je nevjerovatnih 194 centimetra. Ali niko – čak ni sam vlasnik Nikersa u zapadnoj Australiji ne zna kako je postao tako veliki. 

- I dok je nemoguće dati dijagnozu bez pregleda same životinje, postoje dobre šanse da je krivac hormon rasta - rekao je Min Du, profesor biologije rasta na Državnom univerzitetu u Vašingtonu.

Kada su ga upitali za moguće razloge zbog kojih je Nikers postao apsolutno jedinstven, Du je rekao da to može biti bilo koji razlog, “ali najvjerovatnije se to desilo zbog neke vrste mutacije ili nečega što se desilo u hormonu rasta, ili u receptorima ovog hormona”, rekao je Du.

Ova veličina holštajn-frizijske rase svakako nije normalna. Svaki drugi pripadnik rase bi bio pola, do dvije trećine Nikersove visine. Ali prema naučnim knjigama, ni sam Nikers nije najveće grlo. Ta čast pripada drugom pripadniku ove vrste po imenu Belino. Bio je visok 202 centimetra, iste je težine bio kao i Nikers i živio je u Italiji. 

Iznenađujuće, ali obim Nikersa ga je spasio od mesara. Prerađivači mesa su rekli vlasniku Džefu Pirsonu da je ogroman za opremu klaonice.

- Bio bi suviše težak za mašine, a njegovi rezovi bi bili preveliki. Tako da je van specifikacije - kažu mesari.

Dakle, Nikers će provesti ostatak svog života na ranču u Zapadnoj Australiji. A pravi razlog veličine Nikersa neće biti riješen sve dok se ne uradi test krvi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.