JEZIVO

Svake godine odnese po jedan život, jezero Ćelije je "ubica smaragdnog lica"

Nastalo je 1979. godine gradnjom brane na rijeci Rasini

Ljepota koja zna biti pogubna. Screenshot

24sata.hr

1.12.2018

Jezero Ćelije u Rasinskom okrugu u Srbiji izvor je brojnih tragičnih smrti, za koje mnogi optužuju "neriješene dugove iz prošlosti". 

Nalazi se kraj Kruševca ima površinu od pet kvadratnih kilometara, a na najvećoj dubini mjeri oko 41 metar. Samo se jezero sastoji od tri bazena - zlatarskog, vasićkog i vodozahvatnog. 

Uprkos činjenici da jezero plijeni svojom ljepotom, ono sa sobom veže jezivu legendu. Naime, na mjestu na kojem se danas nalazi ovo umjetno jezero, nekada se nalazilo selo koje je prema legendi potopljeno. Osim sela, potopljeno je i pripadajuće groblje, te crkva. Prema izjavama brojnih svjedoka i mještana, u vodi se navodno povremeno može vidjeti i križ s vrha crkve. Jezero smrti ima sablastan oblik. 

Cijela priča postaje još jezivija kad se legendi doda činjenica da svake godine jezero "uzima sebi žrtvu" - tako da se naivni kupači u njemu utope, najčešće turisti koji u ljetno doba pohrle na njegovu plažu koja se naziva "Pista". Legenda u koji brojni mještani vjeruju kaže da će "jezero uzeti onoliko života koliko je grobova potopljeno". 

Još jedna specifičnost jezera je svakako njegov oblik - na Google Mapsu je očigledno kako jezero ima oblik zmaja. Prema pisanju srbijanskih medija, ovog ljeta pokrenuta je inicijativa da se jezero Ćelije proglasi zaštićenim prirodnim dobrom, a terenska istraživanja počela su početkom septembra ove godine. Samo jezero nastalo je 1979. godine gradnjom brane na rijeci Rasini, a u godinama nakon gradnje je postalo iznimno popularno odredište za ribarenje. Zbog sistemskog zanemarivanja je bilo predviđeno da će potpuno nestati do kraja idućeg desetljeća, ali posljednja predviđanja kažu da će jezero ispunjavati svoju svrhu sve do 2050. godine. Osim toga, neki proračuni kažu da će oko 200.000 osoba dobivati pitku vodu iz tog jezera.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.