HRVATSKA

Ljekari primaju mito jer konobari i keramičari imaju višu plaću

Ne pravdam ovoga Indijanca od kardiokirurga, ali ako se ne dođe pameti, neće ni biti brzo doktora, pa nećete niti imati kome dati mito, napisao dr. Tomasović

Za primanje mita uhapšen pa pušten kardiohirurg iz KBC-a Split

Avaz.ba

2.12.2018


Slučaj kardiohirurga Kliničkog bolničkog centra Split koji je uhapšen pa pušten zbog sumnje da je primio mito za liječenje muškarca koji je kasnije preminuo izazvao je brojne reakcije hrvatske javnosti. 

Nije moralno

Doktor Hrvoje Tomasović, poznati hrvatski hirurg i jedan od kandidata za novog predsjednika Hrvatske liječničke komore (HLK), kazao je da uzimanje mita nije ni moralno ni opravdano.

- No, također nije normalno da subspecijalist neke medicinske struke s puno godina radnog staža, koji je u svoje školovanje uložio više od 20 godina svoga života i koji spašava ljudske živote, ima osnovnu plaću od 11 tisuća kuna (2.900 KM). Kao što nije ni normalno da konobari, keramičari mogu uvjetovati svoju plaću. Neki kuhari, kako sam ja čuo, uvjetuju svoje plaće i u visini od 50 do 70 tisuća kuna (13.000 do 18.000 KM) - rekao je dr. Tomasović.

Dodao je da medicina nije hobi kojim bi se ljekari bavili iz čistog altruizma, nego da je to profesija.

Ima rješenja

- Da ne biste pomislili da ja ovo opravdavam, ni slučajno, ali dok ljekar tipa kardiokirurga neće imati plaću 75.000 kuna, imat ćete ovo! Pa obični menadžerčići bez škola imaju po 75.000 -100.0000 kuna (20.000 do 26.000 KM) plaće mjesečno plus bonuse na kraju godine! Imam još rješenja! Doktore u logore i na radnu obvezu! Ne pravdam ovoga Indijanca od kardiokirurga, ali ako se ne dođe pameti, neće ni biti brzo doktora, pa nećete niti imati kome dati mito - napisao je dr. Tomasović na svom FB profilu.


Tomasović: Medicina nije hobi

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.