AVIOPRIJEVOZ

Zvukovi kojih se trebate plašiti u avionu

Iznenadna potpuna tišina je razlog za brigu

Putovanje nekad zna biti itekako opasno. Arhiv

b92.net

10.12.2018

Buka u avionu nije nešto čega treba da se plašite, posebno ako uzmete u obzir da je svaka promjena na svoj način bučna. Ipak, kada ništa ne čujete, to je znak da treba da se uplašite.

Iznenadna potpuna tišina je razlog za brigu. To bi možda moglo značiti da su oba motora otkazala, ali ni tada ne biste bili u bezizlaznoj situaciji, čak i da motori neće da se pokrenu, avion može prijeći velike daljine i bez oba motora.

Nakon što su avionu kompanije ''Air Transat'' na letu 236 davne 2001. godine otkazala oba motora, uspio je prinudno sletjeti na aerodrom udaljen 100 kilometara. Snažan udarac i eksplozija pri slijetanju bi mogli da znače da je pukla guma, što može predstavljati ozbiljan problem. 

Zvuk motora koji još glasnije radi dok leti relativno blizu tla znači da je ptica ušla u motor. Udar groma, koji nije uopće opasan po avion, putnici mogu primijetiti u vidu blica i slabijeg udarca u letjelicu.

Prva indikacija stvarnog problema mogla bi biti i glas pilota koji se obraća putnicima. Kako bivši pilot objašnjava, ako vas pilot obavještava o problemu s održavanjem pritiska, problemu s motorom ili vanrednim slijetanjem, ne tumačite ovo kao situaciju između života ili smrti, već kao mjere predostrožnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.