LJEPOTA

Muškarci iz ovog plemena se šminkaju po tri sata da bi zaveli žene

Ako ste nekada pomislili da žene provode previše vremena šminkajući se i sređujući se, razmislite još jednom

Kod Vodabe plemena naglasak je na ljepoti. Agencije

Avaz.ba

10.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Standardi i kriteriji ljepote različiti su na svim krajevima svijeta osim u nomadskom plemenu Vodabe, nastanjenom u saharskim predjelima države Niger, gdje žene i djevojke ocjenjuju muškarce na osnovu njihovog izgleda.

Kod Vodabe plemena naglasak je na ljepoti.

Ako ste nekada pomislili da žene provode previše vremena šminkajući se i sređujući se, razmislite još jednom, nakon što čujete da se muškarci Vodabe plemena oblače, spremaju i šminkaju više od tri sata.

Kostimi za specijalno takmičenje ljepote koje se održava svake godine spremaju se po 365 dana, a moraju biti šareni, čisti, lijepi, s mnoštvom asesoara, a od boja, žuta i razne nijanse plave najviše dominiraju.

Usne i nos kod muškaraca moraju biti posebno naglašeni, a nakon što se svi procesi završe, muškarci Vodabe plemena su spremni za izbor ljepote. To je dio njihove ratničke tradicije. Prvo parada, ples, pjevanje u pustinji, sve da bi impresionirali žensku populaciju, koja je u ovom slučaju žiri i sudija.

Žene traže onog s najljepšim licem, najmarkantnijeg, najvišeg i najgracioznijeg. Mora biti dobro obučen, s razvučenim osmijehom i očima koje sijaju.

I da, ti muškarci se poredaju u liniju pa onda nastoje impresionirati ženski žiri.

Vodabe pleme vrednuje tri stvari u životu: ljepotu, stoku, porodicu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.