ZANIMLJIVOSTI

Pogledajte jezive radioaktivne zvijeri koje zauzimaju svijet

Naučnici se pribojavaju da "šire" mutirane gene

Černobilski vukovi: Opasnost za planetu. Screenshot

Kurir.rs

11.12.2018

Vukovi koji su živjeli na mjestu najveće svjetske ekološke katastrofe - Černobila, sada žive u ostatku svijeta, a naučnici se pribojavaju da oni mogu "širiti" mutirane gene.

Vukovi su počeli iz Černobila odlaziti još 2016. godine, kada ih je, prema posljednjoj evidenciji, bilo gotovo 300.


Nova studija koja je objavljena u Evropskom časopisu za istraživanje divljih životinja pokazala je da je u krugu od 30 kilometara oko Černobila divljina ostala očuvana, jer nije bilo ljudskog faktora koji bi živi svijet ometao.

U ranim jutarnjim satima 26. aprila 1986. godine došlo je do katastrofe u nuklearnoj elektrani u tadašnjoj Sovjetskoj Ukrajini koja je izazvala val koji je spustio smrtonosne oblake atomskog materijala u atmosferu, ubijajući i trujući stanovnike i čineći područje nepoželjnim za ljude.

Međutim, sivi vukovi su se otada razvijali, a naučnici su pratili obrasce njihovog ponašanja putem odašiljača.

- Sada smo uspjeli prvi put da lociramo i pratimo mladog vuka koji je izašao iz ove zone - rekao je ekolog i vođa istraživanja Majkl Bajrn (Michael Byrne), koji je dodao da se populacija vukova otada povećala čak sedam puta.

Za samo tri sedmice vuk kojeg naučnici prate putem odašiljača prešao je 300 kilometara. Bajrn kaže da nijedan vuk nije radioaktivan, ali da ne može sa sigurnošću kazati da ne nose mutirane gene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.