EKSPERIMENT

Kina i Rusija mijenjale atmosferu

Mnogi zabrinuti zbog saradnje dvije svjetske sile zbog moguće vojne primjene tog istraživanja

Prikaz Zemljine atmosfere. Index.hr

Index.hr

19.12.2018

Kina i Rusija zajedno su provele niz kontroverznih eksperimenata modifikacije Zemljine jonosfere, pritom se koristeći radiovalovima visoke frekvencije, piše "Science Alert".

Naučnici su sa naučnog objekta Sura Ionospheric Heating Facility, koji je smješten blizu grada Vasilsurska, emitirali radiovalove visokih frekvencija kako bi njima utjecali na jonosferu. Za to je vrijeme kineski satelit Seismo‐Electromagnetic Satellite (CSES) iz orbite mjerio koliko oni utiču na poremećaj plazme.

Jonosfera je jonizirani sloj Zemljine atmosfere koji se nalazi na visinama između 50 i 1000 km iznad Zemljine površine. Čestice koje tvore jonosferu su elektroni i joni.  

Mnogi su zabrinuti zbog saradnje dvije svjetske sile zbog moguće vojne primjene tog istraživanja.

Mogu blokirati radiosignale

Razlog tome je što su jonosfera i plazma, tj. jonizirani plin unutar jonosfere, presudne za pravilno funkcioniranje radijske komunikacije. Selektivnim uticajem na nabijene čestice tog dijela atmosfere, naučnici, ili čak vlade, teoretski bi mogli blokirati ili pojačati dalekometne radiosignale.

Preliminarni eksperimenti, koji su se proveli u junu ove godine, značajno su uticali na Zemljinu jonosferu.

Tako su u jednom eksperimentu kineski i ruski naučnici stvorili poremećaj u jonosferi koji se prostirao na 126.000 kvadratnih kilometara. U drugom su eksperimentu poremetili temperaturu plazme te je povisili za 100 stepeni Celzijevih.

"Ne igramo se Boga"

Naučnici koji su učestvovali u eksperimentima tvrde kako je njihovo istraživanje isključivo naučne prirode i kako ono neće štetiti atmosferi Zemlje.

- Ne igramo se Boga - rekao je jedan od naučnika koji je učestvovao u tim eksperimentima, a koji je htio ostati anoniman, za "South China Morning Post".

Naravno, za sada nema dovoljno dokaza da se radi o nečemu drugome osim o naučnom istraživanju, mada su Rusiju ove godine više puta okrivili da ometa GPS signale. Pritom se, hipotetski, mogla služiti tehnikom manipulacije jonosfere, piše "Science Alert".  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.