PABLO ESKOBAR

Medvjed pojeo 40 kilograma kokaina i odmotao klupko narkomafije

Legenda koja se prenosi generacijama

Pablo Eskobar: Medvjed o kojem se priča. AFP

Telegraf.rs

20.12.2018

Medvjed, kasnije nazvan Pablo Eskobar, slučajno je naišao na 40 kesa punih droge.

Čudno zvuči, ali ovo se zapravo dogodilo. Izgleda da niko ne može pojesti toliko kokaina i ostati živ - čak ni crni medvjed od 80 kilograma iz Đorđije. 

Medvjed je bio u uobičajenoj šetnji kroz šumu u Nacionalnom parku Čatahuči Okoni u decembru 1985. godine, obavljajući stvari koje inače uvijek radi: grebanje po drvetu i traženje hrane za predstojeću tešku zimu. 

Tako je Pablo sasvim slučajno naišao na 40 plastičnih kesa punih najčistijeg kokaina. Kako je bio gladan, pojeo je sve do posljednje mrvice. Bilo je to 40 kilograma opasnog praha i nesretni medvjed je umro na licu mjesta.

- Na planeti ne postoji sisar koji bi to mogao preživeti - objasnio je medicinski istraživač gruzijskog Biroa za istrage. On je bio zadužen za istragu nakon pronalaska tijela medvjeda koji je ležao pored praznih kontejnera u sredini šume. Кada je izvršio obdukciju, potvrdio je ono na šta se sumnjalo.

- Stomak je bukvalno do vrha bio ispunjen kokainom - rekao je nakon otvaranja trupa. Životinja je pretrpjela mučan kraj:

- Cerebralna hemoragija, respiratorna insuficijencija, hipertermija, bubrežna insuficijencija, srčana insuficijencija, moždani udar. Niko ne zna kako je medvjed uopće uspio ostati živ toliko dugo da poliže bukvalno sve iz kesa - naveo je istraživač. 

A onda su krenula hapšenja.

Medvjed je bio mnogo gladan pa je pojeo sav kokain iz kesa. CBP

O smrti medvjeda izvještavali su svi veliki časopisi u Sjedinjenim Američkim Državama. Na kraju, to je bilo najčudnije predoziranje drogom.

Кako je došlo do ovoga? Кako je ovaj nesretni medvjed pojeo kokain vrijedan 15 miliona dolara? (13,6 miliona eura)?

Među prvima koji su objavili priču o medvjedu koji jede koks bio je  "New York Times" 23. decembra 1985. Interesantno je da su muškarci koji su pronašli mrtvog medvjeda sa ispražnjenim vrećama zapravo pratili krijumčara droge. U to vrijeme su tražili kokain za koji su vjerovali da je nestao. Umjesto toga, pronašli su nasmrt nadrogiranog medvjeda. 

Nekoliko mjeseci ranije, tijelo policajca Endrua Torntona (Andre Thornton) pronađeno je u dvorištu u Tenesiju, zajedno sa kesama sa 70 kilograma kolumbijskog kokaina, oko 4.000 dolara u gotovini, dva pištolja i nožem.

Uprkos dobrom vaspitanju, Tornton je odlučio da se okrene kriminalu. Bio je dobro poznat lokalnoj policiji, i osumnjičen da je bio šef kriminalne organizacije označene kao "Društvo". Bio je jedan od 20 osoba koje su 1981. godine uhapšene zbog velike krađe i trgovine pištoljem, kao i planiranje uvoza tona marihuane preko granice. Znalo se da je Tornton imao mnogo kontakata, među njima možda i visoke zvaničnike vlade.

Drogu bacio iz aviona

Tokom jedne od njegovih operacija ljeta 1985., ovaj sumnjičeni kralj droge imao je problem sa motorima privatnog mlaznjaka i bio je prisiljen da ga napusti u zraku. Njegova evakuacija padobranom je bila loša. Kako je kasnije potvrđeno, dio droge koju je nosio, bacio je u Nacionalni park i tako je zapravo gruzijski medvjed došao do ogromne količine kokaina. 

Jadni medvjed postao je poznat kao najveći potrošač droge u najvažnijem lancu krijumčarenja u Americi. A nakon njegove smrti, klupko je počelo da se odmotava i krenula su hapšenja.

Pablo Eskobar i danas je medvjed o kojem se priča turistima i legenda koja se prenosi generacijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.