ARHITEKTURA

Najveće i najljepše džamije na svijetu: Na izgradnji jedne radilo više od 3.000 radnika, a završena je tek za 13 godina

Svojom ljepotom i grandioznošću privlače turiste sa svih meridijana

Neke od najpoznatijih džamija. Agencije

Avaz.ba

21.12.2018

Među arhitektonskim remek-djelima koja oduševljavaju turiste širom svijeta nalazi se i vjerski objekt koji je simbol Abu Dabija

Džamije u Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Maleziji, Maliju i Egiptu nisu samo mjesta u kojima se vjernici mole - one su biseri arhitekture koji svojom ljepotom i grandioznošću privlače turiste sa svih meridijana.  

1. Džamija šeika Zajeda

Ova velelepna građevina, napravljena u znak sjećanja na osnivača Ujedinjenih Arapskih Emirata, nalazi se u Abu Dabiju, prijestonici UAE. Krasi je kupola visoka 83 metra i teška nekoliko tona, ali ima i još 57 manjih kupola različitih veličina, kao i četiri minareta visokih do 115 metara. Na izgradnji džamije radilo je više od 3.000 radnika, a završena je za 13 godina.

2. Plava džamija

Sultan-Ahmedova džamija, Amhedija ili Plava džamija nalazi se u Istanbulu u Turskoj. Naziv Plava džamija dobila je zbog 20.000 plavih pločica koje prekrivaju unutrašnjost kupole.

Sagrađena je u periodu između 1609. i 1616. godine, za vrijeme vladavine sultana Ahmeda I.


3. Kristalna džamija

Kristalna džamija (Masjid Kristal) nalazi se u gradu Kuala Terenganu u Maleziji. Ubraja se u najsavremenije džamije na svijetu. U izgradnji ove blistave građevine, osim čelika i stakla, korišten je i pravi kristal.

4. Ibn-Tulunova džamija

Najveća džamija u Kairu i najstarija na svijetu u smislu opstajanja u originalnoj formi. Njenu izgradnju naložio je abasidski upravnik Egipta u 9. stoljeću, a po njemu i nosi ime. Džamija je sagrađena na malom brežuljku zvanom Brdo zahvalnosti.

5. Velika džamija u Đeneu

Ova vjerska građevina je najveća građevina od opeke i blata na svijetu. Nalazi se u gradu Đene u Maliju, na plavnoj ravnici rijeke Bani. UNESCO ju je 1988. godine proglasio lokalitetom svjetske baštine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.