PLAVA KRV

Kraljica Silvija proslavila 75. rođendan

U velikom intervjuu za švedsku TV stanicu progovorila je o majci, koja je patila od depresije

Silvija od Švedske: Brinula se o majci do njene smrti

Piše: Lejla KARAHMET-PUJAGIĆ

24.12.2018

Švedska kraljica Silvija (Silvia) jučer je proslavila 75. rođendan. Ovim povodom dala je veliki intervju za jednu švedsku TV stanicu, u kojem je govorila o svom djetinjstvu i bolesti svoje majke. 

Alis Soares de Toledo (Alice) bila je Brazilka, koja se zaljubila u Nijemca Valtera Zomerlata (Walter Sommerlath). Nakon vjenčanja, postali su roditelji tri sina i kćerke Silvije, današnje kraljice Švedske.

Život u dvorcu

Ubrzo je Alis oboljela od depresije, a liječili su je lijekovima i elektrošokovima. Sve je ovo u svom intervjuu otkrila njena kćerka, koja je 1976. godine postala švedska princeza, a nakon toga i kraljica. 

Ona se, također, bori i sa sumnjom da je njena majka kasnije, zbog elektrošokova, oboljela od demencije, poteškoća s kratkotrajnom memorijom i konstantnim zaboravljanjem. Ova pretpostavka ostat će otvorena, ali ono što je sigurno jeste da se Silvija veoma brižno brinula za svoju majku. Pred kraj njenog života, dovela ju je i u dvorac Drotningholm da živi s njom.

Sva patnja njene majke snažno je pogodila kraljicu Silviju.

- Trudila sam se da izgledam sretno, ali sam u sebi plakala – priznala je supruga kralja Karla Gustava (Carl).

Alis Zomerlat umrla je 1997. godine u dvorcu.

U znak sjećanja na majku, Silvija je svojoj najstarijoj kćerci Viktoriji (Victoria, 41) dala drugo ime Alis. I najmlađa kćerka Silvijine druge kćerke, princeze Madlejn (Madelein) zove se Alis.

Šest jezika

Supruga kralja Karla XVI Gustava od Švedske rodila se u njemačkom gradu Hajdelbergu. Veliki dio djetinjstva provela je u gradu Sao Paulu u Brazilu. Naučila je govoriti čak šest jezika - njemački, portugalski, francuski, španski, engleski i švedski tek kao posljednji. 

Svog budućeg supruga Karla XVI Gustava upoznala je tokom Olimpijskih igara 1972. godine u Minhenu, u vrijeme kad je on još bio samo krunski princ. Inače, te su Olimpijske igre ostale posebno poznate po tragičnom masakru izraelskih sportista.

Karl XVI Gustav i Silvija vjenčali su se 1976. u Štokholmu, u vrijeme kad je on već bio švedski kralj. Vjenčanjem je Silvija automatski postala švedska kraljica.

Baksuzan dan

Popularna švedska kraljica hospitalizirana je prije dvije godine, na svoj 73. rođendan, zbog vrtoglavice, saopćio je portparol švedske kraljevske kuće. Silvija od Švedske zadržana je tokom noći u bolnici na posmatranju i ubrzo je otpuštena.

Duhovi u palači

Švedski televizijski kanal SVT snimio je prije nekoliko godina dokumentarni film o privatnoj rezidenciji švedske kraljevske porodice na štokholmskom arhipelagu, koja je izgrađena krajem 16. stoljeća.

U tom dokumentarcu švedska kraljica Silvija tvrdi da u jednoj od kraljevskih palača ima duhova, ali da nema razloga za strah.

- Ima dosta duhova i, kad pričate o njima, veoma ste uzbuđeni - rekla je kraljica Silvija i dodala da su fantomi u palači Drotningholm prilično prijateljski raspoloženi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.